Trots lågkonjunktur och minskat byggande på den egna marknaden, fortsatte svenska sågverk och pappersbruk att leverera gott under 2024, och särskilt hösten var oväntat stark jämfört med föregående år, enligt Skogsindustrierna. Förklaringen är exporten, där framför allt den inre marknaden inom EU spelar en nyckelroll. Men USA:s nya tullar skapar många frågetecknen kring hur världshandeln kommer att påverkas.
– Tvärtemot vad Donald Trump säger, är det orimligt att tro att USA kan lyckas bli självförsörjande på sågtimmer. Deras importbehov av trävaror från Kanada är idag cirka 25 procent av deras konsumtion. Kostnaden för import från kanadensisk produktion kommer troligtvis vara normerande, och de som tydligast kommer drabbas av om höjda tullar införs, blir därmed de amerikanska konsumenterna som får betala mer. För europeiska producenter blir effekterna mer otydliga, om ens några, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.
På papper- och massamarknaden ser dock läget annorlunda ut. Där ser Skogsindustrierna att det finns möjlighet för USA att helt lita på sin egen produktion och minska exporten till andra länder. Idag går 7 procent av den svenska massaexporten till USA, för papper och kartong är motsvarande siffra 5 procent.
– För svensk skogsindustris del är den amerikanska marknaden ungefär 5-10 procent av vår export, beroende på segment, och de nya tullarna lär endast få begränsad direkt påverkan. En eskalerande handelskonflikt gagnar dock inte någon, allra minst en exportberoende skogsnation som Sverige. Hela 92 procent av Sveriges produktion av papper och kartong exporteras, till exempel. De globala flödena av skogsindustriprodukter kan komma att styras om när USA:s höjda tullar införs, säger Christian Nielsen.
Skogsnäringens exportvärde uppgick 2023 till cirka 185 miljarder kronor, och står för cirka 9 procent av Sveriges totala varutransport.
I början av 2024 var produktionen av trävaror lägre än föregående år, men andra halvåret var överraskande starkt och man landade till slut på ungefär samma nivå som 2023.
På massasidan märks en återhämtning jämfört med 2023 med 2,4 procent, främst drivet av en fortsatt ökning av integrerad massa. Den kompenserar en minskning av exporten av marknadsmassa. Långsiktigt väntas dock tillväxten inom marknadsmassa vara mer robust och exporten som vuxit i betydelse över tid står idag för närmare 60 procent av massaproduktionen.
Produktionen av papper och kartong ökade med hela 7,7 procent under 2024, drivet av en kraftig tillväxt för båda förpacknings- och grafiskt papper som vände efter ett svagt 2023. ”Förpackningssegmentet fortsätter att vara ryggraden i den svenska pappers- och kartongproduktionen över lång sikt medan den långsiktiga efterfrågan på grafiskt papper fortsätter att minska”.
– Den kraftigt stärkta produktionen under 2024 berodde delvis på att många företag i värdekedjan byggde upp sina lager. Denna effekt väntas inte bestå nästa år. Även förändrade köpbeteenden hos konsumenterna kan komma att få en bestående påverkan, säger Charlotte Dickens, marknadsanalytiker för massa och papper på Skogsindustrierna.