När du ska göra fönsterbyte

pexels

Om du vet med dig att det är snart dags för ett fönsterbyte i ditt hus, så finns det en del saker att fundera på. Bland annat gäller det ju att välja rätt sorts fönster, så väl som bestämma dig för om du ska byta själv eller ta hjälp av en hantverkare.

Just detta med att välja nya fönster, det är inte alltid det enklaste. Det du bör göra är att välja energieffektiva fönster. Att välja fönster med bra isolering gör att du kan minska energiförbrukningen i ditt hem. Kolla efter energimärkningar och efter U-värde. Ju lägre U-värdet är på ett fönster, ju mindre energi släpper det igenom.

Utseende och material på dina nya fönster

Fönster kan vara tillverkade av trä, aluminium, PVC eller en kombination av material. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar gällande isolering, underhåll och utseende. Det kan därför vara en bra idé att läsa på om olika material i fönster, så att du har koll på vad som passar dig allra bäst. En annan sak att tänka på är hur underhåll fönstren kommer att kräva. Vissa material kräver mer regelbundet underhåll än andra.

Fönstrens utseende påverkar husets estetik. Därför kan det vara bra att väljs en stil och design som kompletterar din husets arkitektur och din personliga smak. Valet av fönsterdesign påverkas av hur din byggnad ser ut och vilken tid den representerar. Att säkerställa att fönstrens stil passar med husets estetik är viktigt; till exempel kan moderna fönster kännas malplacerade i en sekelskiftesvilla. Trots det finns det moderna fönster med en retrodesign som smälter samman fint med äldre byggnader. Andra viktiga beslut att fatta inkluderar vilket typ av glas som ska användas, vilken typ av öppningsmekanism som passar bäst och även fönstrets önskade riktning för att passa husets design och funktion.

Andra bra saker att tänka på

Om du bor på en bullrig plats kan fönster med hög ljudisolering vara viktiga för att minska ljudintrånget. Du bör även tänka på säkerheten. Starka lås och slitstarka material är viktiga faktorer att överväga för att öka säkerheten i ditt hem.

Sedan var det ju även detta med vem som ska installera in dina nya fönster. Om du anser dig vara en händig person så kan du klara av det själv. Men är du det minsta osäker eller vill ta det säkra före det osäkra så är det bra att anlita en professionell hantverkare.