Asiatiska aktier sjunker i väntan på amerikanska arbetsmarknadsdata

Industriområde i New Jersey i USA. Foto: Wikipedia Common Lic.

Spänningen kring den amerikanska arbetsmarknaden och rädsla för fortsatt höga räntor har lett till en nedgång på de asiatiska börserna. Nikkei-indexet i Japan har sjunkit till sin lägsta nivå på tre veckor, med en minskning på 1,4 procent till 32 782 poäng.

Inom chippindustrin var det särskilt mörkt. Företag som Advantest, Tokyo Electron, Screen Holdings och Renesas Electronics noterade betydande förluster, med nedgångar på 5,41, 3,5, 4,5 respektive 4,55 procent.

Fall även i Kina

Den bredare Topix-indexet i Japan föll också, men i mindre utsträckning, med en minskning på 0,7 procent till 2346 poäng.

- Detta återspeglar den verkliga marknadssituationen bättre, kommenterade Naoki Fujiwara från Shinkin Asset enligt Bloomberg News.

Även i Kina upplevde marknaderna en nedgång. Shanghai-börsen minskade med 0,7 procent och indexet för de största företagen i Shanghai och Shenzhen föll med 0,8 procent.

Tecken på avmattning

Investerare över hela världen väntar med spänning på den senaste arbetsmarknadsrapporten från USA, som släpps snart. Nästa rapport om antalet lediga jobb och fredagens siffror om anställningar förväntas bli särskilt intressanta, efter tecken på en avmattning på arbetsmarknaden under föregående månad.

- Marknaden har välkomnat den senaste tids förbättring i inflationen och de svagare arbetsmarknadsdata för oktober, men ekonomins starka momentum kvarstår, skrev analytikerna på ANZ i ett uttalande till sina kunder. De förutspår att den amerikanska centralbanken (Fed) kommer att fortsätta sin expansiva penningpolitik, trots de senaste tecknen på minskad inflation.

Källor: Bloomberg/Handelsblatt