Innovationsprogram stärker forskning och företagssamarbeten

Foto: Christian Dubovan/Unsplash

En utvärdering av sex strategiska innovationsprogram, nio år efter deras påbörjan, har avslöjat förbättrade samarbeten mellan forskare och företag, ökad innovationsförmåga samt en mer industriellt inriktad forskningsmiljö som några av de framstående resultaten. Dessa program, som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, strävar efter att främja samarbete inom forskning och innovation för att adressera globala samhällsutmaningar och öka internationell konkurrenskraft.

Den andra omgången av sex program, initierade 2014 och inom områden som cirkulär ekonomi, flygteknik, sakernas internet, 2D-material, smartare elektroniksystem och life science, har nu genomgått en omfattande utvärdering genomförd av Sweco.

Resultaten av utvärderingen inkluderar:

  1. Nya nätverk och samverkan: Programmen har framkallat skapandet av nya nätverk och ökad samverkan, vilket har lett till ökad kunskap.

  2. Strategiskt viktiga initiativ: Programmen har bidragit till strategiskt viktiga initiativ för att säkra kompetensförsörjning.

  3. Förbättrade innovationssamarbeten: Majoriteten av deltagande företag rapporterar förbättrade innovationssamarbeten med forskare. Likaså uppger en stor majoritet av forskarna förbättrade samarbeten med företag.

  4. Ökad innovationsförmåga: Både företag och forskare rapporterar en ökad innovationsförmåga inom programmens fokusområden.

  5. Industriellt relevant inriktning: Forskarna noterar en mer industriellt relevant inriktning i forskningsmiljöerna.

  6. Bidrag till övergripande effektmål: Programmen bedöms i hög grad bidra till övergripande effektmål, inklusive stärkt hållbar tillväxt och ökad konkurrenskraft för Sverige som ett attraktivt investerings- och verksamhetsland.

  7. Långsiktighet som framgångsfaktor: Långsiktigheten i programmen anses vara en framgångsfaktor, vilket möjliggör deras utveckling över tid och byggande av broar mellan olika kunskaps- och teknikområden.

Denna utvärdering ger insikter som kommer att vara värdefulla för arbetet med nästa generations innovationsprogram, som exemplifieras av Impact Innovation, enligt Klara Helstad, enhetschef på Energimyndigheten. Strategiska innovationsprogram är en statlig satsning som sträcker sig över tolv år och involverar både offentliga och privata aktörer med en finansiering på åtta miljarder kronor. Samtliga program genomgår en omfattande utvärdering vart tredje år, och en nioårsutvärdering genomfördes under 2022 för de första fem programmen som startade 2013.

Mer finns att läsa HÄR!

Källa: Energimyndigheten