Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) backade till 50,5 i februari från 51,5 i januari och är tredje månaden i rad som indexet är i tillväxtzonen (över 50-strecket).
Även om konjunkturen i de större tjänsteföretagen har förbättrats sedan i höstas och affärsplanerna stiger är det en bräcklig och trög återhämtning som framträder, enligt Swedbank som genomför PMI tillsammans med Silf.
– Framför allt när både orderingång och sysselsättning i totalindexet befinner sig utanför tillväxtzonen, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.
Delindex för sysselsättning svarade i februari för det största negativa bidraget till nedgången i PMI-tjänster följt av affärsvolym och leveranstider medan orderingång gav ett positivt bidrag till totalindexet.
– Silf/Swedbanks PMI-Composite stod i stort sett stilla i februari och noterades till 50,1 jämfört med 50,2 i januari. Indexet stärker bilden av att konjunkturen i näringslivet har förbättrats. Men ännu finns det frågetecken kring styrkan i uppgången med risk för att tillväxten dröjer på grund av den svaga omvärldskonjunkturen, säger Jörgen Kennemar.
Inköpschefsindex (PMI - Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen.