Tyska förpackningsindustrin i motvind – "Alla indikatorer pekar på kris för branschen"

Jürgen Peschel, ordförande för huvudförbundet för pappers- och plastbearbetning (HPV). Foto: HPV

Den tyska förpackningsindustrin genomgår just nu en allvarlig kris med kraftigt minskade beställningar och ökade kostnader. Jürgen Peschel, ordförande för huvudförbundet för pappers- och plastbearbetning (HPV), beskriver en utmanande situation där många företag kämpar för att överleva.

Den ekonomiska situationen i Tyskland har förvärrats under 2024, och det märks tydligt i förpackningsindustrin. Peschel konstaterar att den totala omsättningen för branschen sjönk med 7,9 procent under årets första halvår jämfört med samma period förra året.

– Bruttonationalprodukten har fallit, vilket påverkar vår sektor direkt. Till skillnad från tidigare, då vi kunde uppleva både uppgångar och nedgångar, är krisen nu mer konstant. Vi ser en kontinuerlig nedgång, förklarar Peschel.

Under pandemin gick det bra för förpackningsindustrin då efterfrågan ökade kraftigt. Många företag förväntade sig att den trenden skulle fortsätta, men i stället har beställningarna minskat med 15 till 20 procent. De stigande kostnaderna för material och transporter gör läget än svårare.

– Alla indikatorer som styr ett förpackningsföretags verksamhet är i dag negativa. Våra kunder står också under ekonomisk press och måste spara, vilket innebär färre beställningar för oss, säger Peschel.

Risk för nedskärningar och nedläggningar

Om läget skulle vara kortvarigt skulle branschen kunna hantera det, men om problemen fortsätter riskerar företag att tvingas till drastiska åtgärder.

– Det är en stor utmaning för företagen att klara sig genom den här krisen utan att ta skada. Om problemen blir långvariga kan det innebära uppsägningar eller till och med att vissa anläggningar måste stängas. Detta är ett hot som hänger över vår bransch och även andra industrier, liksom man ser hos stora företag som Volkswagen, förklarar Peschel.

Politikens roll i en ekonomisk återhämtning

Peschel understryker att branschens problem inte kan lösas utan stöd från politiska beslutsfattare, som behöver skapa stabila förutsättningar för ekonomisk utveckling och konsumtion.

– Jämfört med andra länder växer Tysklands ekonomi särskilt långsamt, och prognoserna för både 2023 och 2024 pekar på stagnation. Företagen måste nu tänka ekonomiskt och hålla tillbaka på utgifterna. Att hålla sig inom måtten är nödvändigt, menar Peschel.

Förhandlingar om löneavtal väntar

Den ekonomiska osäkerheten gör också årets löneförhandlingar känsliga. Peschel betonar vikten av ett balanserat förhållningssätt från både arbetsgivar- och fackförbundens sida.

– Det är viktigt att hålla måttfullheten i åtanke under förhandlingarna. Företagen har inte råd med stora löneökningar just nu. Om fackföreningen ställer för höga krav kan fler företag välja att lämna kollektivavtalen, vilket ingen vill. Vi vill motivera våra anställda med trygghet och rättvis lön, och vi arbetsgivare är angelägna om att erbjuda det, avslutar Peschel.

Källa: Aktiv-Online