Vd-lön sticker i ögonen

Foto:Alexander Migl/Wikimedia Commons

Flera konsultbyråer har uppmanat aktieägarna i bilkoncernen Stellantis att rösta emot 2023 års ersättning till Carlos Tavares, den portugisiske vd:en, under bolagsstämman i april. Stellantis har föreslagit ett lönekuvert på upp till 36,5 miljoner euro, en ökning med 56 procent jämfört med föregående år. Lönepåslaget motiveras av att företaget under Tavares ledning uppnått "en av de bästa resultaten i bilindustrin 2023", markerad av en rekordstor nettovinst på 18,6 miljarder euro.

Konsulföretaget Glass Lewis anser till exempel att en så "betydande ökning" av Carlos Tavares lön inte är passande "i ett sammanhang av massiva uppsägningar". Konsultföretaget anser också att den exceptionella bonusen på tio miljoner euro är otillräckligt motiverad, med tanke på att de åtgärder som belönas är "inneboende i en chefs funktioner".

ISS, ett annat konsultföretag, uppskattar Tavares lön till hela 42 miljoner euro för 2023, vilket de anser är ”överdrivet, också i ett sammanhang” av mycket goda resultat.