Fyra reaktortyper tävlar om framtidens kärnkraft i Storbritannien

Sammanställning av anbudsgivarnas föreslagna SMR-modeller. Foton: GE Hitachi, Holtec och Westinghouse samt brittiska Rolls-Royce
Sammanställning av anbudsgivarnas föreslagna SMR-modeller. Foton: GE Hitachi, Holtec och Westinghouse samt brittiska Rolls-Royce

Fyra företag tävlar om att få bygga små modulära reaktorer i Storbritannien. Beslut om vilka teknologier som går vidare väntas före sommaren.

Det statliga brittiska organet Great British Nuclear, som ansvarar för att samordna satsningen på nya kärnkraftverk, har bjudit in fyra bolag att lämna sina slutgiltiga anbud. Det är amerikanska GE Hitachi, Holtec och Westinghouse samt brittiska Rolls-Royce som nu tävlar om att få sina reaktorer utvalda.

Syftet är att välja ut upp till tre teknologier som sedan kan rullas ut i större skala. Great British Nuclear äger i dagsläget mark på två platser som kan bli aktuella för nya kärnkraftverk – Wylfa i norra Wales och Oldbury i sydvästra England – men även andra platser kan komma att väljas.

– Det här är ett viktigt steg på vägen mot nästa generations kärnkraft i Storbritannien, säger Andy Champ, landschef för GE Hitachi i Storbritannien.

Fyra olika teknologier i fokus

Alla de fyra företagen erbjuder små modulära reaktorer – så kallade SMR – men med olika tekniska lösningar.

GE Hitachi föreslår BWRX-300, en kokvattenreaktor med en effekt på 300 megawatt. Holtec har tagit fram SMR-300, en tryckvattenreaktor med samma effekt. Westinghouse erbjuder AP300, också det en tryckvattenreaktor med 300 megawatt elektrisk effekt och 900 megawatt termisk effekt. Rolls-Royce bidrar med sin egen SMR-modell på 470 megawatt.

Samtliga aktörer lyfter fram att deras teknologier bygger på beprövad teknik och att de kan tillverkas modulärt – vilket möjliggör kortare byggtider och lägre kostnader.

– Vi har en mycket stark lösning och ett dedikerat team. Jag är övertygad om att vi lämnat ett mycket attraktivt erbjudande, säger Chris Cholerton, vd för Rolls-Royce SMR.

Beslut före sommaren – byggstart flera år bort

Great British Nuclear har tidigare meddelat att målet är att fatta beslut om vilka teknologier som väljs ut innan sommaren 2025. Därefter följer ett omfattande arbete med att samfinansiera utvecklingen, ta fram färdiga konstruktionsunderlag och få tillstånd för både teknik och specifika platser.

Enligt Simon Bowen, ordförande för Great British Nuclear, handlar det om att kunna upphandla inte bara tekniken utan även framtida leveranser och installationer. De reaktorer som väljs ut ska placeras på särskilda platser där flera enheter kan byggas.

Slutgiltigt investeringsbeslut förväntas tas år 2029.

Källa: World Nuclear News