Sandvik får miljardorder för ny gruva i Kanada

Jansen Potash Project har potentialen att bli den största pottaskaproducerande gruvan i världen, enligt Sandvik. Arkivbild.

Sandvik meddelar att de har vunit ett större kontrakt från gruvjätten BHP avseende Jansen Potash Project, som ligger i provinsen Saskatchewan i Kanada. Ordern, som omfattar utrustning för kontinuerlig gruvdrift för pottaskaproduktion, är värderad till cirka 1,9 miljarder kronor.

Det nya kontraktet avser fas 2 i utvecklingen av Jansen Potash Project och följer ett tidigare kontrakt om två miljarder kronor för fas 1, som annonserades 2022 och som för närvarande verkställs.  

— Vi är mycket nöjda över vårt fortsatta partnerskap med BHP och ser fram emot att ytterligare stärka vårt samarbete med leveranser av vår högpresterande gruvutrustning för fas 2 i Jansen-projektet, säger Mats Eriksson, affärsområdeschef för Sandvik Mining and Rock Solutions.

Jansen Potash Project har potentialen att bli den största pottaskaproducerande gruvan i världen, som kan tillhandahålla en stor mängd kalium för gödsling, enligt Sandvik.