Consolis och Strängbetong får godkännande för klimatmål från Science based Targets initiative

Foto: D21_Gallery / Unsplash

Science Based Targets initiative (SBTi) har validerat och godkänt Consolis-koncernens kortsiktiga utsläppsmål som förenliga med den senaste klimatvetenskapen och Parisavtalets mål. Consolis, där Strängbetong ingår, har därmed bekräftat att deras klimatmål ligger i linje med globala klimatstandarder.

Stefan Ohlsson, VD för Consolis Strängbetong, kommenterar: "Detta bekräftar att vi är på rätt väg med vårt klimatarbete, vilket är fördelaktigt för våra kunder inom byggbranschen som arbetar för att minska sitt klimatavtryck. Våra klimatförbättrade prefabricerade betongelement, särskilt inom Green Spine Line®-sortimentet, möjliggör sänkta utsläpp i byggprojekt redan idag."

Consolis Group, den globala tillverkaren av prefabricerade betongprodukter som inkluderar Consolis Strängbetong, har åtagit sig att minska de absoluta växthusgasutsläppen (GHG) i scope 1 och scope 2 med 50% till 2032, med 2022 som basår. Dessutom har företaget satt upp ett scope 3-mål om att minska utsläppen från inköpta varor och tjänster med 30% inom samma tidsram. Koncernens mål har utvärderats enligt SBTi strikta kriterier efter en noggrann valideringsprocess.

För att nå dessa mål och hantera den pågående klimatkrisen, fokuserar Consolis Group på att leverera innovativa och hållbara lösningar för att minska växthusgasutsläpp:

  • Att minska eller ersätta cement, den primära källan till koldioxidutsläpp i betong, genom att öka användningen av sekundära cementbaserade material och alternativa bindemedel.
  • Att optimera designen för att skapa lättare och smalare prefabricerade betongelement som kräver mindre råmaterial utan att kompromissa med kvalitetsstandarder.
  • Att förbättra tillverkningsprocesser genom att anta och utveckla befintliga tekniker och standarder för att minska koldioxidutsläppen genom effektivare användning av råvaror, energi och produktionsmetoder.
  • Att samarbeta med strategiska partners genom hela värdekedjan för att uppnå effektivitet och minska koldioxidutsläppen.

Consolis Group har också framgångsrikt marknadsfört den klimatförbättrade produktlinjen Green Spine Line® i Sverige och på fem andra marknader. Under första halvåret 2024 bestod cirka 37% av Consolis totala produktionsvolym av Green Spine Line®-produkter, vilket motsvarar cirka 580 000 ton certifierade produkter och en direkt besparing på 21 000 ton koldioxidutsläpp jämfört med traditionell prefabricerad betong.

SBTi är ett initiativ som samarbetar med CDP, United Nations Global Compact, World Resources Institute (WRI) och World Wide Fund for Nature (WWF), och syftar till att påskynda företags globala insatser för att halvera utsläppen till 2030 och uppnå nettonollutsläpp till 2050.