Tokamak Energy lanserar specialistavdelning för fusionsrelaterade HTS-magneter

Tokamak Energy, som har som mål att implementera kommersiella fusionskraftverk på 2030-talet, behöver starka magnetfält för att kontrollera och hålla plasman, som är flera gånger varmare än solens kärna, på plats. Foto: Tokamak Energy

Brittiska företaget Tokamak Energy har etablerat en ny avdelning, TE Magnetics, för att kommersialisera sin teknik för högtemperatursupraledande (HTS) magneter. Denna teknik är avsedd för både fusionsrelaterade och andra tillämpningar, som vetenskaplig forskning, medicinsk diagnostik och förnybar energi.

HTS-magneter används redan i Tokamak Energys anläggning Demo4 i Oxfordshire. Här finns 44 individuella magnetspolar som tillverkats med 38 kilometer HTS-tejp. Denna tejp transporterar ström utan elektriskt motstånd och kräver fem gånger mindre kylkraft än traditionella supraledande material. HTS-tejp är flerskiktsledare, vanligtvis 12 millimeter bred och mindre än 0,1 millimeter tjock, till största del tillverkad av starka och ledande metaller. Det avgörande är ett tunt inre lager av sällsynt jordartsmetall barium-kopparoxid, som möjliggör den supraledande funktionen.

Vill bli marknadsledande

TE Magnetics, som är ett helägt dotterbolag, siktar på att bli marknadsledande i leveransen av HTS-magneter till fusionsindustrin. Utöver fusion kommer företaget att utforska industriella tillämpningar som vetenskaplig forskning, medicinsk diagnostik, energilagring och system för maritim transport, inklusive ubåtar och magnettågsystem.

Tokamak Energys vd Warrick Matthews säger: – TE Magnetics kommer att kommersialisera vår banbrytande fusionsteknik för magneter och ta den in på nya marknader. Genom att lansera denna affärsenhet kan vi fokusera på vårt kärnuppdrag att leverera ren, säker och prisvärd fusion, samtidigt som vi stödjer vår tillväxtstrategi på komplementära marknader.

Liam Brennan, direktör för TE Magnetics, säger: – Eran för högtemperatursupraledare är här. TE Magnetics fokuserar på att öppna nya områden för prestanda inom tillämpningar som kommer att förändra världen vi lever i. Vi tar vår kunskap och våra färdigheter vidare för att störa befintliga marknader och skapa nya under det kommande decenniet, inklusive inom förnybar energi och transporter på land, vatten, luft och i rymden.

Demonstrerar full potential

Tokamak Energy bildades som en avknoppning från Storbritanniens Atomic Energy Authority (UKAEA) 2009. Företaget meddelade i februari förra året att de planerar att bygga en prototyp av en sfärisk tokamak, ST80-HTS, vid UKAEA

Culham Campus nära Oxford, med målet att ha den klar till 2026. Denna anläggning ska demonstrera den fulla potentialen hos HTS-magneter och ligga till grund för designen av företagets fusionspilotverk ST-E1, som förväntas kunna leverera upp till 200 megawatt nettoelektrisk kraft i början av 2030-talet. Därefter planerar Tokamak Energy att börja bygga kommersiella fusionskraftverk på 500 megawatt "i mitten av 2030-talet".

Källa: World Nuclear News