Riksintressant kalkstensområde i Slite utökas

Kalkstensfyndigheten Filehajdar bedöms vara av stort nationellt värde. Foto: Otto Pile/SGU

Området kring den riksintressanta kalkstensfyndigheten Filehajdar på Gotland utökas efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Syftet är att långsiktigt säkra svensk cementtillverkning. Fyndigheten bedöms som så viktig för den nationella försörjningen av kalksten att utebliven produktion skulle medföra allvarliga konsekvenser för samhället.

Kalkstensförekomsten Filehajdar i Slite på Gotland pekades ut som riksintresse av SGU redan 2004. I en översyn som SGU gjort utökas området genom en ny detaljavgränsning. Den nya avgränsningen omfattar cirka 975 hektar mark, jämfört med tidigare cirka 650 hektar. Syftet är att säkra tillgången på kalksten för tillverkning av cement för lång tid framåt.

– Fyndigheten Filehajdar i Slite är en grundpelare för stora delar av det svenska samhällsbygget. Utebliven produktion av inhemsk cement skulle få stora konsekvenser för såväl industrin som samhället i övrigt, säger Thomas Pålsson, tillförordnad generaldirektör för SGU, i ett pressmeddelande.

SGU har på förra regeringens uppdrag utrett möjligheterna att ersätta kalkstensutvinningen och cementtillverkningen i Slite och kommit fram till att Sverige inom en överskådlig tid kommer att vara beroende av kalksten från Gotland.

– I dagsläget finns inga hållbara alternativ för att ersätta produktionen på Gotland. Det utvinns visserligen kalksten för cementtillverkning även i Västergötland, men det täcker bara en bråkdel av samhällets behov, säger Therese Bejgarn, chef för enheten Mineralinformation och gruvnäring vid SGU.

Den nya detaljavgränsningen baseras på ny geologisk och geofysisk information insamlad av både SGU och Heidelberg Materials Cement i Sverige, som har verksamhet i området.