ABB lanserar ny färgspruta för fordonsindustrin

Den nya färgsprutan monteras på en robot och sägs förbättra överföringseffektiviteten med uppemot 10 procent. Vilket i sin tur kan minska färgavfallet. Bild: ABB

ABB har lanserat en ny färgsprutan som de menar kan revolutionera billackeringsverkstäderna. Den nya färgsprutan monteras på en robot och sägs förbättra överföringseffektiviteten med uppemot 10 procent. Vilket i sin tur kan minska färgavfallet avsevärt, med minst 30 procent, samt minska koldioxidutsläppen.

– Större fordonstillverkare har åtagit sig att driva koldioxidneutrala fabriker per 2035 och vänder på alla stenar i sin strävan att uppnå dessa mål. ABB utvecklar fortlöpande produkter och tjänster för att hjälpa företag att klara sina hållbarhetsmål. Den senaste RB 1000i-S är bara ett exempel på hur ABB utvidgar sin portfölj för att klara av de utmaningar som ligger framför oss, säger Marc Segura, chef för Robotics Division på ABB, i ett pressmeddelande.

Kostnadsbesparingarna kan också bli betydande. Om en tillverkare till exempel använder 2,5 liter lösningsmedelsburen färg per fordon och tillverkar 200 000 fordon per fabrik och år, kommer färgsprutan tack vare den förbättrade överföringseffektiviteten, att innebära en besparing på 50 000 liter färg per fabrik, enligt ABB.