Finländsk guldgruva undviker konkurs – miljöproblemen måste dock lösas innan årets slut

Laiva-gruvan är en dagbrottsverksamhet, fullt utrustad med toppmodern infrastruktur inklusive Europas största guldverk (6 000 ton per dag) och en betydande bevisad resurs. Den har en medellång produktionsprognos på 80 000 uns per år. Foto: Laiva Gold

Laiva Gold, företaget bakom Brahestads guldgruva, har återigen lyckats undvika konkurs. Samtidigt kvarstår allvarliga miljöproblem som måste få en lösning innan året är slut, enligt myndigheternas krav. Även på den ekonomiska sidan finns utmaningar, trots att bolaget tillfälligt har avvärjt den senaste konkursansökan.

Miljoner investerade, men produktionen står stilla

Brahestads guldgruva, som ligger i Mattilanperä, har genom åren byggts ut och fått investeringar på hundratals miljoner euro. Trots dessa investeringar och högt ställda förväntningar på framtida guldproduktion har gruvan ännu inte fått igång sin fulla drift. Investerare lockas med stora löften om långvarig produktion, men verkligheten visar på både ekonomiska och miljömässiga hinder.

Nyligen lämnade försäkringsbolaget Veritas in en konkursansökan mot Laiva Gold till tingsrätten i Uleåborg. Konkursansökan grundades på en skuld på cirka 85 000 euro som företaget var skyldigt. Laiva Gold lyckades dock betala av denna skuld och därmed undvika konkurs, åtminstone för tillfället.

Miljöproblem kräver omedelbar åtgärd

Trots att konkursen har avvärjts kvarstår de miljöproblem som företaget måste hantera. Regionförvaltningsverket (AVI) har i över ett års tid undersökt om Laiva Gold har förutsättningar att uppfylla kraven i sitt miljötillstånd. Företaget har nu fram till årets slut på sig att säkra den finansiering som krävs för att komma till rätta med miljöproblemen och säkerställa fortsatt drift.

– Det är avgörande att vi får en lösning på de miljöproblem som har uppstått, annars kan vi behöva se över gruvans framtid, säger en källa med insyn i processen.

AVI har varnat för att miljötillståndet kan dras in om inte bolaget snabbt vidtar åtgärder. Laiva Gold måste alltså inte bara lösa sina ekonomiska svårigheter utan även visa att de kan driva verksamheten på ett sätt som uppfyller de strikta miljökraven.

Söker nya investerare för att rädda verksamheten

Laiva Gold arbetar nu aktivt med att hitta nya investerare. I oktober släpptes ett nytt prospekt för potentiella finansiärer, där man bland annat lockar med en förväntad livslängd på 20–30 år för gruvan och en årlig guldproduktion på över 2 000 kilo. Dessutom framhävs gruvans kapacitet som den största i Europa och en omedelbar lönsamhet för den framtida verksamheten.

– Vi ser en stor potential i gruvan och dess långsiktiga lönsamhet, men vi behöver få med oss rätt investerare för att kunna ta nästa steg, står det i företagets information till intresserade investerare.

Innan bolaget kan nå sina storslagna mål med guldproduktion värd hundratals miljoner euro måste de dock först lösa de akuta miljöproblemen och stärka sin ekonomiska grund.

Källa: Yle Uutiset