Ny laserteknik skyddar flygplan mot missiler – framgångsrik test i Sverige

Elix-IR är ett varningssystem tillverkat av Thales. Systemet upptäcker missilavfyrningar. Bild: Thales Group

Brittiska flygvapnet har framgångsrikt testat ett nytt laserbaserat försvarssystem, som visade sig vara hundra procent effektivt i att stoppa flera missiler samtidigt. Testerna genomfördes på Vidsel testområde i Sverige, där systemet lyckades neutralisera alla inkommande infrarödstyrda missiler som avfyrades samtidigt.

Brittiska försvarsministeriet bekräftade detta i ett officiellt uttalande, utan att specificera vilka typer av missiler som användes eller hur många som sköts samtidigt.

Laserbaserat försvarssystem testas med full träffsäkerhet i brittiska flygvapnet

Det nya lasersystemet kommer att installeras på flera av det brittiska flygvapnets flygplan. Bland de flygplan som ingår i planen finns transportflygplanet Airbus A400M och spaningsflygplanet Shadow R2, en modifierad version av Beechcraft King Air 350, som anpassats av Raytheon.

– Systemet är en viktig del i att skydda våra flygplan från moderna missilhot, kommenterar brittiska försvarsministeriet.

Tvådelat varnings- och försvarssystem

Försvarssystemet bygger på en kombination av två avancerade teknologier från olika tillverkare. Först används Elix-IR, ett varningssystem tillverkat av Thales, som upptäcker missilavfyrningar. Det unika med Elix-IR är att det använder algoritmer för att filtrera bort bakgrundsbrus och bara fokusera på verkliga hot, vilket ökar träffsäkerheten i identifieringen av inkommande missiler.

När ett hot har upptäckts aktiveras nästa komponent i systemet – Miysis Dircm (Directed Infrared Countermeasure) från Leonardo. Miysis riktar en störande laserstråle mot de inkommande missilerna och avleder dem från att träffa målet. Enligt Leonardo är Miysis särskilt utformad för att skydda flygplan mot infrarödstyrda missiler, inklusive avancerade handhållna missiler som avfyras från axeln.

Framsteg inom luftförsvarsteknik

Denna nya teknik erbjuder ett betydande skydd för brittiska flygplan, särskilt i situationer där flera missiler kan avfyras samtidigt. Genom att kombinera varningssystem och laserstörningar på detta sätt kan systemet snabbt och effektivt reagera på plötsliga hot i luften, vilket gör det till ett kraftfullt verktyg i det moderna luftförsvaret.

Brittiska flygvapnet planerar att integrera denna teknologi i flera av sina flygplansmodeller, vilket kommer att stärka deras förmåga att hantera olika typer av missilhot under flygoperationer.

Källa: Kauppalehti