SKGS har uppdaterat bedömningen av industrins elbehov fram till 2035, mot bakgrund av att flera elintensiva investeringar stoppats eller skjutits på framtiden. Baserat på de investeringsbeslut som kommunicerats av företagen minskar elbehovet till och med åren 2030 och 2035 med 13 respektive 17 TWh.
– Under det halvår som gått sedan vi presenterade vår senaste kartläggning av industrins elbehov fram till 2035 har mycket hänt. Även om framtiden för Northvolt fått mycket uppmärksamhet så är LKAB:s besked om att skjuta vissa investeringar bortom år 2035 något som ger stort avtryck i kartläggningen, säger Johan Bruce, verksamhetsansvarig på SKGS.
För att fånga den senaste utvecklingen har SKGS gjort en förnyad kartläggning av de projekt som skrinlagts helt eller skjutits på framtiden. Uppdateringen är baserad på vad företagen kommunicerat. Det nedjusterade elbehovet, som det bedöms i oktober 2024, redovisas i ett kortfattat supplement till SKGS årliga enkätbaserade kartläggning av industrins elbehov. Nästa års rapport som baseras på en utförlig enkätundersökning planeras att publiceras runt månadsskiftet mars/april nästa år.
Kring flera industriprojekt finns osäkerhet kring genomförandet, vilket redovisats i rapporten. I den nu aktuella uppdateringen minskar elbehovet från tillverkning av elektrobränslen, något som inte var oväntat. Mer oväntat är att så mycket av LKAB:s investeringar och elbehov förskjuts i tiden. I kölvattnet av Northvolts problem har planeringen av andra batterifabriker också skjutits på framtiden.
Även om en betydande elanvändning senareläggs eller läggs ned helt, så som planerna på en e-metanolfabrik i Örnsköldsvik, så kommer industrins klimatomställning att kräva dubbelt så mycket el redan till år 2030.
– Industrins och samhällets klimatomställning ökar behovet av fossilfri el i en omfattning som kräver en snabb utbyggnad av ny elproduktion och av elnätet. Att projekt senareläggs och att ekonomiska problem tillstöter är en del av omställningen. Att elbehovet ökar i lägre takt ger bättre möjligheter att bygga ikapp och stärka elsystemet, säger Johan Bruce.
Källa: SKGS