Tysklands politiska landskap skakas om efter att förbundskansler Olaf Scholz förlorade parlamentets förtroende i en omröstning på måndagen. Misstroendeomröstningen, som Scholz själv initierade, markerar slutet på hans trepartikoalition och banar väg för nyval den 23 februari.
Misstroendeomröstningen i den tyska förbundsdagen fyllde plenisalen till bristningsgränsen, och debatten präglades av högljudda kommentarer från ledamöterna. Trots dramatiken var resultatet väntat. Scholz förlorade omröstningen med 207 röster för och 394 emot, medan 116 ledamöter lade ned sina röster.
Historiskt ögonblick i tysk politik
Detta var en ovanlig händelse i tysk politik, som präglas av en grundlag utformad för att förhindra kaos likt det som rådde under Weimarrepubliken. Sedan andra världskriget har endast sex förbundskanslare ställts inför misstroendeomröstningar. Scholz valde själv att lägga fram omröstningen efter att hans koalitionsregering kollapsade den 6 november, då han avsatte finansminister Christian Lindner från liberala FDP, vilket ledde till att hela partiet lämnade regeringen.
Vägen mot nyval
Efter misstroendeomröstningen har Tysklands president, Frank-Walter Steinmeier, 21 dagar på sig att upplösa parlamentet och utlysa nyval. Detta förväntas ske inom kort, då det redan finns en politisk överenskommelse om att nyval ska hållas den 23 februari. Den politiska debatten i Tyskland har därmed officiellt gått in i valkampanjläge.
Olaf Scholz blickar bakåt för att vinna framåt
Scholz lovade fortsatt stöd till Ukraina, men uteslöt att skicka kryssningsrobotar eller tyska soldater för att stärka landets försvar. – Inte så länge jag är förbundskansler, sa Scholz.
Oppositionens kritik mot Scholz
Friedrich Merz, ledare för det konservativa CDU och Scholz huvudutmanare, riktade skarp kritik mot Scholz. Han anklagade Scholz för ekonomisk ansvarslöshet och misslyckad försvarspolitik.
– Alla tyskar måste arbeta mer för att vända den ekonomiska situationen, sa Merz och jämförde Tysklands arbetstider med Schweiz, där han hävdade att invånarna arbetar 200 timmar mer per år.
Merz kritiserade också Scholz för att inte ha levererat på löftet om den så kallade Zeitenwende, en omställning av Tysklands försvarspolitik. Enligt Merz har för lite resurser tilldelats försvaret, trots tidigare löften.
CDU ser starkt stöd inför valet
Opinionsmätningar pekar på att CDU, under ledning av Merz, har en tydlig fördel inför valet. CDU:s stöd ligger på nära 30 %, nästan dubbelt så högt som Scholz socialdemokratiska SPD, vars stöd ligger på omkring 15–18 %.
Tyskland står nu inför ett avgörande ögonblick, där väljarnas dom kommer att forma landets framtid inom områden som ekonomi, energipolitik och säkerhet. Valet den 23 februari väntas bli ett av de mest betydelsefulla i modern tysk historia.
Källa: Kauppalehti