Gaspriserna i Europa har ökat markant den senaste tiden. I Bryssel letar EU-kommissionen efter lösningar på problemet, men industrin är skeptisk till vissa föreslagna åtgärder.
Gaspriserna stiger kraftigt
Lagernivåerna i Europas gaslager sjunker. Kalla temperaturer och minskade leveranser genom Ukraina bidrar till utvecklingen. Flera europeiska länder försöker nu säkra leveranser av flytande naturgas, LNG, inför vintern 2025. Detta innebär att de måste köpa in mer gas än under tidigare vintrar. Samtidigt pågår diskussioner i Bryssel om hur man ska hantera de stigande priserna.
EU diskuterar pristak på gas
Just nu diskuteras det så kallade ”Clean Industrial Deal” i Bryssel, och ett dokument om detta väntas publiceras i mars. Dokumentet ska behandla EU:s hantering av ekonomiska utmaningar, inklusive USA:s handelspolitik och den gröna omställningen. En aspekt av diskussionerna är införandet av ett pristak på gas.
Gaspriserna i Europa har nyligen nått rekordnivåer jämfört med USA, och liknande prisnivåer har tidigare endast setts under 2022. En bidragande faktor är de kalla temperaturerna och bristande vindförhållanden, vilket har påverkat produktionen av förnybar energi. Enligt Financial Times kostar naturgas i Europa tre till fyra gånger så mycket som i USA, vilket skapar konkurrensnackdelar för europeiska företag.
Industrin varnar för konsekvenser
Trots att diskussionerna är i ett tidigt skede finns redan kritik från industrin. Företag varnar för att ett pristak kan skada förtroendet för den europeiska energimarknaden. Enligt Financial Times har elva organisationer, inklusive energibörsen Europex och finansmarknadens lobbygrupp AFME, skickat ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. I brevet varnar de för att ett pristak kan få allvarliga konsekvenser för energimarknadens stabilitet och försörjningstrygghet i Europa.
Nyligen noterades gaspriset på Title Transfer Facility, en handelsplattform för gas i Nederländerna, till 56,28 euro per megawattimme. Gasförbrukningen förväntas stiga med 17 procent under februari, drivet av ökat uppvärmningsbehov och kallt väder, särskilt i nordvästra Europa. Samtidigt skapar handelspolitiska beslut i USA och diskussioner om ryska gasleveranser ytterligare osäkerhet på marknaden.
Tyskland har erfarenhet av pristak
I augusti 2022 låg priset på naturgas på närmare 240 euro per megawattimme enligt TTF. I december samma år rapporterade Reuters att EU:s energiministrar enats om ett pristak för gas, vilket skulle aktiveras om priset låg över 180 euro per megawattimme under tre dagar.
Pristaket trädde dock aldrig i kraft eftersom gaspriserna sjönk redan i september och fortsatte nedåt mot 140 euro i januari 2023.
Tyskland var initialt motvilligt till åtgärden men gav till slut sitt godkännande. Under perioden hösten 2022 till vintern 2023 införde den tyska regeringen olika energipriser som skulle skydda hushåll och småföretag. Gaspriset för dessa aktörer begränsades till tolv cent per kilowattimme, medan fjärrvärmepriset sattes till 9,5 cent per kilowattimme. Taket gällde för 80 procent av den prognostiserade förbrukningen i september 2022, medan övrig förbrukning betalades till marknadspris.
Källa: Merkur