Palo Alto Networks har identifierat fem fokusområden där företag och myndigheter bör agera för att bygga ett cyberförsvar för framtiden.
– För att kunna stärka sin motståndskraft är det viktigt att betrakta cybersäkerhet som en holistisk disciplin som ligger i linje med verksamhetsmålen, stödjer hållbarhetsinitiativ och utnyttjar teknisk innovation, säger Jesper Olsen, Chief Security Officer för norra Europa på Palo Alto Networks i ett pressmeddelande.
Gemensamt för dessa nyckelområden är att de ställer krav på att kombinera teknisk innovation, strategisk ledning och operativ kompetens.
Använd nyckeltal för mätbara resultat:
Med alltmer sofistikerade cyberattacker blir det avgörande att följa upp och mäta effekten av cybersäkerhetsarbetet. Ett viktigt stöd för detta är att använda nyckeltal som Mean-Time-to-Detect (MTTD) och Mean-Time-to-Respond (MTTR) som ger konkreta mått på organisationens förmåga.
Nya spelregler med AI:
Med tillgång till AI-drivna verktyg underlättas arbetet för cybersäkerhetsproffs, men de ställer också nya krav. Kompetenser som ”AI prompt engineering” (att formulera frågor till AI) blir viktiga och företag bör skapa tydliga riktlinjer för vad AI kan och framför allt inte kan användas till. Samtidigt kan AI hjälpa till att övervaka sårbara funktioner som IoT och molnmiljöer, så att dessa verktyg blir en naturlig del av framtidens cybersäkerhetsstrategi.
Cybersäkerhet hjälper hållbarhetsarbetet:
Hållbarhetsarbetet blir allt viktigare och här kan cybersäkerhet spela en nyckelroll. AI-modeller som optimeras för energieffektivitet och gröna datacenter kan minska både kostnader och miljöpåverkan. Att satsa på energisnål teknik kan ge dubbla fördelar – både för klimatet och för budgeten.
Från ord till handling med efterlevnad:
När säkerhetskraven från regelverk och tillsynsmyndigheter höjs måste företag och myndigheter direkt kunna ta fram data som bevis på efterlevnad. Därför blir det nödvändigt att automatisera hanteringen av data som krävs för efterlevnad. Integrerad teknik för att säkerställa regelefterlevnad kan också bli effektivt som verktyg för att dokumentera och bedöma effektiviteten av säkerhetsåtgärder.
Kvantsäkerhet upp på agendan:
Även om cyberattacker med kvantdatorer ännu ligger flera år fram i tiden är det redan dags att börja förbereda sig för denna utmaning. Att göra en riskanalys och en strategi för övergång till postkvantteknik blir det första steget mot framtidssäkring.