Den tyska ekonomin har fortfarande problem. Hur ska den nya regeringen hantera situationen? Flera ledande ekonomer pekar på försvarssektorn som en lösning.
Landet befinner sig i en recession, samtidigt som världsläget präglas av osäkerhet. USA:s nya president, Donald Trump, skapar spänningar i Väst, medan kriget i Ukraina fortsätter i öst. Den nya regeringen står inför en stor utmaning – att få ekonomin på fötter igen. Vid Leibniz-ekonomitoppmötet den 17 februari diskuterades hur detta kan uppnås.
Försvarsindustrin i fokus
Strax innan valet samlades representanter från Leibniz-instituten för ekonomisk forskning för att analysera de mest akuta uppgifterna för den kommande regeringen. En av de centrala frågorna var hur konjunkturen snabbast kan stimuleras. I årets debatt stod två teman i centrum – skuldbromsen och försvarsindustrin.
– Osäkerheten har exploderat efter det vi upplevde i München, kommenterade Clemens Fuest, ordförande för ifo-institutet. Han betonade behovet av en strukturell omvandling mot en starkare försvarsindustri och efterlyste ett snabbare samarbete mellan Tyskland och Nato-länder som är villiga att agera.
Marcel Fratzscher från det tyska institutet för ekonomisk forskning (DIW) instämde och såg försvarsindustrin som en stor möjlighet för Europa. Han efterlyste särskilda budgetar för försvar och investeringar för att snabbare kunna vidta åtgärder.
Behov av snabba försvarsinvesteringar
Hur skulle en sådan upprustning kunna se ut? USA:s president, Donald Trump, vill att Europa köper stridsvagnar och flygplan från USA. Moritz Schularick från Kiel-institutet för världsekonomi ser dock en annan väg framåt. Han talar om ett europeiskt "Manhattan-projekt" för försvarsteknik och menar att gamla militärsystem bör granskas för att se vilka som blivit föråldrade.
– Vi måste bygga upp våra försvarskapaciteter med stor hastighet, säger Schularick och föreslår en bred investeringssatsning i Ukraina. Han menar att det redan pågår “praxistester” av försvarsteknik i kriget och att Europa kan dra lärdom av vilka system som fungerar bäst.
Schularick påpekar att Tyskland kan prioritera moderna försvarssystem, som drönare, i stället för traditionella stridsvagnar och flygplan. Ukraina-kriget har tydligt visat drönarnas strategiska betydelse. Han föreslår också att försvarsinvesteringar bör undantas från skuldbromsen och påpekar att sådana satsningar inte bara skulle stärka Europas säkerhet utan även lugna Trump, som upprepade gånger kritiserat Europas låga Nato-utgifter.
Svåra beslut för den nya regeringen
Flera ekonomer vid Leibniz-toppmötet, däribland Reint Gropp från Leibniz-institutet för ekonomisk forskning i Halle, anser att den nya regeringen måste fatta modiga beslut.
– Problemet är att vi står inför alltför många utmaningar samtidigt, vilket leder till höga kostnader, konstaterar Gropp. Han menar att politiska beslut ofta skjuts upp tills trycket blir för stort, och just nu verkar den punkten ännu inte vara nådd.
Frågan är om den nuvarande politiska kartan i Tyskland tillåter de radikala beslut som krävs. Nicola Fuchs-Schündeln, ordförande för Wissenschaftszentrum Berlin för social forskning, uttrycker tveksamhet.
– Den nya regeringen behöver en vision för Europa, men det saknas tydliga strategier i partiernas valprogram. Det är en stor besvikelse, avslutar hon.
Källa: Merkur