Skogsindustrin i Finland - behöver en plan för att anpassa sig till en mer hållbar framtid. Forskare vid Bios forskningsenhet föreslår att en gemensam utvecklingsorganisation bildas för att styra om branschen från dess nuvarande beroende av massavedsexport.
– Marknaden för barrmassa är inte evig, säger Antti Majava, forskare vid Bios.
Bios anser att skogsindustrin bör göra samma typ av omställning som energisektorn genom elektrifiering och stålindustrin genom utveckling av fossilfritt stål. Det innebär en förändring av produktionsmetoder och produktutbud inom skogssektorn.
– Ur ett nationalekonomiskt perspektiv kan skogen ge större ekonomisk nytta genom en hållbar omställning. Samtidigt måste vi ta hänsyn till behovet av att bromsa förlusten av biologisk mångfald och bekämpa klimatförändringarna genom att anpassa avverkningarna, säger Majava.
Gemensam utvecklingsorganisation föreslås
Bios föreslår att en gemensam utvecklingsorganisation bildas där startup-företag, de stora skogsbolagens innovationsavdelningar och forskningsinstitutioner samverkar. Syftet är att utveckla långsiktiga lösningar för skogsindustrin.
Forskare ser särskilt stor potential i sågverksindustrin, klimatmedvetet skogsbruk och ersättandet av fossilbaserade kemikalier med biobaserade alternativ. Bios, som grundades 2015, är en oberoende forskningsenhet som finansieras främst av Kone-stiftelsen.
Stora ekonomiska möjligheter i skogen
Enligt en ny rapport från vetenskapspanelen för skogsbaserad bioekonomi, som tillsatts av jord- och skogsbruksdepartementet samt näringsdepartementet, Finlands skogar ge en betydligt högre ekonomisk avkastning. Rapporten uppskattar att det är möjligt att generera upp till 15,6 miljarder euro i ökat värde till 2035, utan att öka avverkningsvolymen.
– För att nå denna ökning av värde krävs flera åtgärder. Vi måste producera fler och mer förädlade produkter från trä och längre värdekedjor. Dessutom bör vi ta vara på restströmmar mer effektivt, säger professor Monika Österberg, som samordnat rapporten.
Förädling och innovation i skogsindustrin
Kritiker menar att skogsindustrin fokuserar för mycket på lågändade produkter som massaved. För att öka lönsamheten och minska skogsavverkningen bör industrin satsa mer på högändade produkter. Vetenskapspanelen förespråkar en förskjutning från plank och massa till mer värdefulla produkter.
Samtidigt pågår redan en omfattande utveckling inom skogsindustrin. Företag arbetar med att utveckla biobaserade kemikalier, lim, vätskor, textilfibrer, biobränslen, kolfiber, batterimaterial, kompositstrukturer och till och med läkemedel.
Metsä Group genomför en förstudie om en kommersiell fabrik för produktion av Kuura-textilfiber, en av koncernens innovationer inom hållbar massaförädling. Dessutom förbereder bolaget ett investeringsbeslut om den första kommersiella Muoto-fabriken för förnybara träfiberbaserade förpackningar som alternativ till plast.
Vid Metsä Groups bioproduktanläggning i Äänekoski byggs även en pilotanläggning för ligininbaserad förädling. Liknande innovationssatsningar sker hos andra skogsbolag.
Behov av stark industripolitik
Omställningen inom skogsindustrin är inte bara en fråga för enskilda företag. Enligt rapporten krävs det en tydlig industripolitisk styrning mot biobaserad produktion. Finlands beslut räcker dock inte ensamt, utan EU behöver också en starkare biobaserad industripolitik.
Det är redan idag tekniskt möjligt att tillverka nästan alla fossila produkter av träbaserade råvaror. För att detta ska bli verklighet i stor skala krävs dock betydande investeringar. Skogens ekonomiska betydelse sträcker sig genom hela samhället, och nya exportinkomster är av stor vikt för Finlands ekonomi.
Metsäbioteknik och biobaserade material är framtidens industri, och Finland har möjlighet att ta en ledande roll i denna omställning.
Källa: Tidningen Maaseudun Tulevaisuus (Landsbygdens Framtid)