Ukrainas fynd av sällsynta jordartsmetaller inte ekonomiskt hållbara

Sällsynta jordartsmetaller. Foto: Peggy Greb/Wikimedia Commons

Ukrainas mineralrikedomar har hamnat i rampljuset efter USA:s president Donald Trump förslag om att de ska användas som återbetalningsmedel.  Enligt olika rapporter skulle fyndigheterna vara värda uppemot 10 biljoner dollar och enligt Bloomberg har president Volodymyr Zelenskiys regering också varit angelägen om att lyfta fram värdet av sina mineralfyndigheter när de har sökt mer militärt och ekonomiskt stöd.

Men Ukraina har inga större reserver av sällsynta jordartsmetaller som har erkänts internationellt som ekonomiskt lönsamma, uppger Bloomberg. Ukraina har rapporterat att de sitter på en rad fyndigheter – men litet är känt om deras potential. ”De flesta av dem verkar vara biprodukter vid produktion av material som fosfater och vissa är i områden under rysk kontroll”.

– Sällsynta jordarter är så nischade att man vanligtvis inte går ut med de mer detaljerade studierna offentligt, så det finns helt enkelt inte tillräckligt med information, säger Willis Thomas, konsult på CRU Group, till Bloomberg.

Information om Ukrainas sällsynta jordartsmetaller kommer i första hand från regeringsdata, och till och med den tidigare chefen för Ukrainas motsvarighet till SGU har sagt att det inte har gjorts någon aktuell bedömning av landets resurser, uppger S&P Global.

Även om Ukraina skulle ha ekonomiskt lönsamma fyndigheter, finns en annan, större utmaning att övervinna – ”att bryta dem är relativt enkelt, men att bearbeta råmaterialet är mycket svårare.”

Kina står för ungefär 60 procent av gruvorna i världen där sällsynta jordartsmetaller utvinns, men mer avgörande är att de kontrollerar 90 procent av separerings- och raffineringskapaciteten.

Ukraina har också varit angeläget om att marknadsföra sina litium-, grafit- och titanfyndigheter.

Landet uppger att det har Europas största fyndighet av litium, ett material som förekommer rikligt överallt på jorden.

När det gäller titan producerar Ukraina inte ”nödvändigtvis det i den form som USA:s försvarsindustri behöver”. Ukraina är en topproducent av två titanhaltiga mineraler som kallas ilmenit och rutil, som kan användas för att tillverka vitt pigment, men landet har ingen kapacitet att producera titansvamp, den formen av metallen som används i jetmotorer, pansarplätering och andra försvarstillämpningar, enligt USGS (amerikanska Geologisk undersökning).