Europeisk pappers- och massaindustri växer men står inför fortsatta utmaningar

Den globala produktionen av papper och kartong visade även tecken på återhämtning, men den europeiska sektorn presterade marginellt bättre än sina globala konkurrenter. Foto: Cepi

Den europeiska organisationen Cepi, som representerar pappersindustrin, rapporterar att sektorn upplevde ökad konsumtion och produktion under 2024. Samtidigt varnar organisationen för att energipolitik, handelstvister och geopolitisk instabilitet kan ha stor inverkan på branschen.

Efter två års nedgång växte konsumtionen av papper och kartong med 7,5 procent, medan produktionen ökade med 5,2 procent under 2024. Denna ökning följer dock på en kraftig nedgång 2023 då produktionen sjönk med 13 procent, vilket innebär att nivåerna fortfarande är lägre än före covid-19-pandemin.

Konsumtionen ökade efter två svåra år - även återvinning av papper ökar igen

Användningen av returpapper (Paper for Recycling, PfR) steg med 4,1 procent under 2024 efter två år av nedgång. Även om nivåerna fortfarande är lägre än toppåret 2021, är de betydligt högre än i början av 2000-talet. Totalt har användningen av returpapper ökat med fem miljoner ton, trots minskad konsumtion och produktion.

Förpackningar driver utvecklingen

Förpackningsindustrin spelar en avgörande roll i sektorns återvinningsarbete. Branschen stod för 63 procent av den totala produktionen av papper och kartong, och produktionen av återvinningsbara förpackningskvaliteter ökade med 6,5 procent jämfört med 2023.

Efterfrågan på mjukpapper återhämtade sig med en tillväxt på 5,8 procent, medan grafiskt papper – inklusive tidningspapper, tryck- och skrivpapper – för första gången sedan 2010 uppvisade en ökning på 5,2 procent.

Höga energipriser hotar konkurrenskraften

Trots den positiva utvecklingen är energikostnaderna fortfarande dubbelt så höga som före pandemin. Det skapar oro för den europeiska industrins konkurrenskraft, särskilt för de mest energikrävande segmenten.

Den europeiska unionens tillväxtnivåer ligger långt under andra avancerade ekonomier, och den totala produktionen inom EU:s tillverkningssektor är fortfarande 10 procent lägre än 2021. EU-kommissionen förbereder därför nya initiativ för att återställa konkurrenskraften i tillverkningsindustrin, samtidigt som cirkularitet och bioekonomi prioriteras.

Exporten växer trots handelsspänningar

Exporten av papper och kartong växte och stod för 21 procent av den totala produktionen under 2024. Cepi beskriver Europas handel inom pappers- och massaindustrin som ”klart positiv” och en av de mest framstående sektorerna inom EU:s tillverkningsindustri.

– Inom en cyklisk industri ser vi positiva tillväxtsignaler för pappers- och massasektorn, säger Jori Ringman, generaldirektör för Cepi.

– Huruvida denna tillväxt kan bibehållas beror delvis på vilka åtgärder EU-institutionerna vidtar för att säkerställa en jämlik konkurrenssituation, inte bara gentemot andra pappers- och massaproducenter, utan även gentemot industrier baserade på fossila råvaror.

Ringman lyfter vikten av EU:s kommande industriella strategier, inklusive Clean Industry Deal, Affordable Energy Plan och Bioeconomy Strategy. Dessa initiativ, tillsammans med en ökad cirkulär ekonomi och förenklad EU-reglering, är enligt Cepi avgörande för att få tillbaka investeringar och tillväxt till Europa.

Handelsrelationer mellan EU och USA kan förändras

Rapporten lyfter även fram en ökning av exporten till Nordamerika med 16,8 procent under 2024. EU och USA har inte infört tullar på varandras produkter de senaste tjugo åren, vilket har gjort det möjligt för EU att importera massa från USA samtidigt som stora mängder europeiskt papper och kartong exporteras till den amerikanska marknaden.

Men med en alltmer protektionistisk politik från USA:s president Donald Trump kan förutsättningarna för denna handel förändras. Amerikanska tillverkare kan i högre grad tvingas satsa på inhemsk produktion, vilket kan skapa både utmaningar och möjligheter för den europeiska förpackningsindustrin.

Cepi efterlyser tydligare regler för förnybar koldioxid

Cepi har tidigare uppmanat EU att införa en tydlig definition av förnybar koldioxid i sitt ramverk för certifiering av koldioxidavskiljning. Organisationen påpekar att internationella standarder redan beskriver förnybarhet som en resurs förmåga att naturligt förnyas i samma takt som den förbrukas. Enligt Cepi riskerar bristen på en tydlig definition att underminera EU:s mål om en cirkulär och klimatneutral ekonomi.

Källa: Cepi