Dansk export till USA ökar kraftigt – men framtiden är osäker

Danmarks export till USA består dels av varor som fysiskt skickas från Danmark, dels av varor som produceras direkt i USA eller skickas till USA från andra länder. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Erik_Lyngsoe

Exporten av danska varor till USA, som inte passerar Danmarks gränser, har ökat med 47 procent under de första nio månaderna i år.

Totalt uppgick Danmarks export av varor och tjänster till USA till 251 miljarder danska kronor under perioden, vilket är 44 miljarder kronor mer än under samma period föregående år. Detta framgår av siffror från Danmarks Statistik.

Tore Stramer, chefsekonom vid Dansk Erhverv, betonar att ökningen är anmärkningsvärd och saknar motstycke i statistikhistorien.

– Det är en imponerande utveckling som vi aldrig sett tidigare, skriver Stramer i en kommentar.

Ökad närvaro av danska företag i USA

Exporten till USA består dels av varor som fysiskt skickas från Danmark, dels av varor som produceras direkt i USA eller skickas till USA från andra länder. Exporten av varor som passerar den danska gränsen har dock minskat med 17 procent under årets första nio månader. Samtidigt har exporten av varor som inte korsar gränsen ökat med hela 47 procent.

Denna ökning beror främst på att en stor del av exporten av medicin nu sker från danskägda fabriker i USA, enligt Stramer.

– Flera stora danska företag har också ökat sin fysiska närvaro i USA under de senaste åren, tillägger han.

Osäkerhet kring framtiden under Trump

Samtidigt medför valet av Donald Trump som nästa president en viss osäkerhet för den danska exporten till USA. Trump har aviserat tullar på både europeiska och kinesiska varor, något som kan utlösa en potentiell handelskonflikt.

Allan Sørensen, chefsekonom vid Dansk Industri, uttrycker en oro över Trumps retorik från valkampanjen och hoppas att han inte gör verklighet av hoten om höga tullar på utländska produkter.

– Om höga tullar införs kan det försvaga dansk ekonomi med upp till 85 miljarder kronor, skriver Sørensen i en kommentar.

Källa Berlingske Tidende