Flera etablerade företag och startups anpassar sina robotar för att möta behoven hos mindre industriföretag. Tyska startupföretaget Robco, grundat av Roman Hölzl, har under de senaste två åren marknadsfört robotar som kan lyfta upp till 40 kilo och har en räckvidd på upp till 2,5 meter, främst riktade till små och medelstora företag. För många av dessa företag innebär detta ett första steg mot automatisering.
– Över två tredjedelar av våra kunder automatiserar en del av sin produktion för första gången med hjälp av oss, säger Hölzl.
Robcos robotar bygger på fyra moduler, vilket möjliggör över 100 olika varianter. Kunderna använder dessa för svets- och laserarbeten eller för att assistera vid palletering.
– Med våra robotarmar kan produktionen hållas igång under kvällar och helger, vilket bidrar till att lindra bristen på arbetskraft, förklarar Hölzl.
Robotar för små och medelstora företag
De första robotarmarna som specifikt riktades till mindre företag utvecklade Hölzl tillsammans med studiekamrater vid institutionen för robotik och artificiell intelligens på Tekniska universitetet i München. De analyserade vilka arbetsmoment i produktion och lager som kunde automatiseras hos mindre företag. Robco startades 2020, och Hölzl har ambitiösa mål:
– Vi vill bli marknadsledande för den industriella medelstora marknaden i Europa och USA, säger han.
Potential för tillväxt
Marknaden för automatisering inom små och medelstora företag är stor.
– I många småföretag är automationen fortfarande begränsad, säger Werner Kraus, forskningschef inom automation och robotik vid Fraunhofer-Institutet för produktionsteknik och automation (IPA). Han ser dubbel nytta med robotisering – det kan stödja företag i tider av arbetskraftsbrist och ökade produktionskostnader.
Fraunhofer-IPA arbetar för att utveckla innovativa robotlösningar, bland annat genom att använda artificiell intelligens för att greppa komponenter.
Utmaningar för investeringar
Trots fördelarna är många företag tveksamma till att investera på grund av kostnader och säkerhetsfrågor. Enligt en rapport från staden Dresden och Tyska robotföreningen är detta vanligt förekommande. Men trots detta används robotlösningar allt oftare, särskilt i större företag. År 2023 fanns nästan 270 000 industrirobotar i drift i Tyskland, enligt International Federation of Robotics (IFR).
Precis som Robco har även startupföretaget Fruitcore Robotics riktat in sig på den medelstora marknaden. Genom att fokusera på att sänka driftskostnaderna strävar Fruitcore efter att göra automation mer tillgänglig. Företaget uppskattar att en traditionell industrirobot under sin livstid kostar cirka 300 000 euro, men deras robotmodell Horst har en driftskostnad på 80 000 euro. Horst kan lyfta upp till 15 kilo och har en räckvidd på 1,5 meter.
Sänkta driftskostnader och enkel användning
För att sänka kostnaderna använder Robco och Fruitcore grafiska gränssnitt för enklare drift. Om roboten exempelvis ska svetsa en konstruktion kan en anställd placera delarna på arbetsytan, och robotens kamera identifierar dem med hjälp av artificiell intelligens. Under tiden kan operatören förbereda nästa arbetsmoment.
Enligt robotikexpert Kraus kännetecknas Robco och Fruitcore av sin användarvänlighet. Detta gör att nuvarande personal enkelt kan lära sig att hantera robotar utan omfattande utbildning. Robco erbjuder sina robotar för 40 000 till 100 000 euro, och en leasingvariant finns tillgänglig för 1 000 euro per månad. Fruitcore har ett prisspann på 15 000 till 25 000 euro för sina robotar.
Större företag som Kuka har också börjat erbjuda robotar för mindre företag, med instegsmodeller mellan 15 000 och 30 000 euro.
– Även företag med få anställda kan dra nytta av robotar, säger Kraus. Om en robot kan arbeta åtta till sexton timmar per dag kan investeringen löna sig även för små företag.
Behov av expertstöd
För att stödja företag erbjuder flera robotiktillverkare och branschorganisationer utbildningar. IFR
statistikchef Christopher Müller understryker vikten av teknisk rådgivning för att säkerställa att automation blir lönsam. Han uppmanar företag att ta tillvara på möjligheterna.
– Osäkerhet är varje investerings största fiende, säger han.
Den ekonomiska situationen märks även för Fruitcore Robotics, men företagets vd Jens Riegger är optimistisk:
– Våra robotar efterfrågas, men vi märker också en viss försiktighet bland små och medelstora företag, säger han.
Källa: Handelsblatt