Tyskland, Europas största ekonomi, står inför ett ytterligare år av ekonomisk stagnation, och tecken tyder på att detta bara är början. Sedan hösten 2019 har landets ekonomi i stort sett stått stilla, och trots att Tyskland har en stark grund med en bred medelklass och många världsledande nischföretag, kan detta inte längre dölja att landet har tappat sin tidigare ställning bland världens ledande ekonomier.
Den senaste kvartalsminskningen på 0,3 procent är inte bara en tillfällig svacka. Prognoser tyder på att det första kvartalet kan visa på ytterligare minskning, drivet av svag industriproduktion och ett dystert näringslivsklimat. Internationella valutafonden (IWF) förutspår endast en tillväxt på 0,5 procent för Tyskland under det kommande året, en nedjustering från tidigare förväntningar.
Nya globala realiteter
Samtidigt måste Tyskland anpassa sig till nya globala realiteter, inklusive kriget i Ukraina, en global subventionskapplöpning och en vändning i ränteläget. Detta kräver en omfattande omstrukturering av statsfinanserna, något som regeringen måste adressera genom att spara och skapa större finansiell flexibilitet genom en konstitutionell reform.
Det senaste bråket om 2024 års budget visar på djupa meningsskiljaktigheter inom regeringen och en ovilja att lösa konflikter genom kompromisser. Detta är bara en försmak av de kommande striderna om begränsade resurser.
- För att Tyskland ska kunna navigera i denna nya era måste både väljare och politiker inse att landet befinner sig i ett skifte, skriver tidningen Handelsblatt. Utan en grundläggande omdaning av landets ekonomiska och politiska strategier riskerar framtiden att bli långt ifrån lyckad, trots kanslerns försäkringar om motsatsen.
Källor: Handelsblatt/ Internationella valutafonden (IWF)