Billigt nickel från Indonesien tvingar bort ferronickel från marknaden  

Foto: Łukasz Kruszewski - https://www.mindat.org/photo-68413.html (Mindat-ID UG7-GVX)/Wikimedia Commons

Indonesien är världens största nickelproducent och nu flödar billigt nickel av sämre kvalitet in därifrån till Europa, vilket fått många ferronickelanläggningar att stänga. För tillverkare av rostfritt har detta blivit ett svår huvudvärk, eftersom ferronickel anses vara mer miljövänligt att den indonesiska varianten. Det är främst kinesiska tillverkare av rostfritt stål som använder indonesiskt nickel som insatsvara.

Hittills i år har den indonesiska nickelexporten till Europa ökat till 87 485 ton från bara 1 006 ton 2023, uppger Bloomberg. Nederländerna, Italien och Storbritannien har varit slutdestinationer för leveranserna.

Den ökande exporten speglar Indonesiens växande dominans av nickelmarknaden och konkurrensen har tvingat ferronickelanläggningar i Nya Kaledonien och Dominikanska republiken, tidigare stora exportörer av ferronickel till Europa, att stänga. Samtidigt har importen från Ryssland, som tidigare också levererat en renare form av nickel än den som utvinns i Indonesien, upphört helt i och med kriget i Ukraina.