Konecranes höjer omsättningsprognos och stiger på börsen

Konecranes räknar med att deras jämförbara EBITA-marginal (resultat före räntor, skatter och avskrivningar) fortsätter att förbättras under året. Foto: Konecranes

Efter att Konecranes justerat upp sin omsättningsprognos för året öppnade aktien nyligen starkt på med en ökning på 6,5 %. Denna uppgång placerar bolaget i toppen av Helsingforsbörsens vinnarlista under en annars relativt stillsam nyhetsdag.

Konecranes, som är verksamt inom kran- och lyftindustrin, meddelade nyligen att bolaget nu förväntar sig att omsättningen för 2024 kommer att öka jämfört med föregående år. Tidigare prognos indikerade att omsättningen skulle förbli oförändrad eller öka marginellt. Beskedet mottogs positivt av marknaden och bidrog till den kraftiga aktieökningen.

– Det är ett viktigt steg framåt för Konecranes, då vi ser en fortsatt efterfrågan på våra produkter och tjänster, sa en talesperson för företaget.

Fortsatt förbättrad lönsamhet

Samtidigt meddelade Konecranes att prognosen för bolagets lönsamhet förblir oförändrad. Bolaget räknar med att deras jämförbara EBITA-marginal (resultat före räntor, skatter och avskrivningar) fortsätter att förbättras under året. Detta är i linje med tidigare bedömningar och markerar en stabil utveckling för bolaget.

Helsingforsbörsens huvudindex steg med 0,4 % kort efter öppningen, och vid lunchtid noterades en ökning till 9849 punkter. Konecranes var det bolag som noterade störst uppgång på börsen under dagen.

Elecster och Kesko i botten

Trots Konecranes framgångar var det inte lika positiva siffror för alla bolag på börsen. Elecster, ett bolag verksamt inom förpackningsindustrin, föll med hela 9,5 % utan några specifika bolagsnyheter. Även Kesko, ett av Finlands ledande handelsföretag, såg sin aktie sjunka med 1,8 %.

Neste under press

Bland de mest handlade aktierna var Neste, ett finländskt oljebolag och en av de största producenterna av förnybara bränslen, ned med 0,1 %. Bolaget hade tidigare i veckan gått ut med en vinstvarning som ledde till en nedgång på 10 %. Trots detta har analytiker fortfarande förtroende för bolagets långsiktiga utsikter, även om vinstförväntningarna har justerats ned.

Enligt en sammanställning från FactSet förväntar sig analytiker nu att Neste kommer att generera ett rörelseresultat (EBITDA) på 1,68 miljarder euro för 2024. Detta är en minskning från tidigare prognos på 1,93 miljarder euro som publicerades i slutet av augusti. Trots den negativa justeringen har bolagets aktierekommendationer inte förändrats nämnvärt, även om riktkurserna har reviderats nedåt.

Nokia nekar vd-rykten

En annan stor nyhet på marknaden var rapporter från Financial Times som påstod att Nokias vd, Pekka Lundmark, skulle vara på väg att bytas ut. Tidningen hävdade också att styrelseordföranden Sari Baldauf skulle avgå. Nokia har dock avfärdat dessa rykten och nekat till några planer på förändringar i ledningen. Trots detta steg Nokias aktie med 0,5 % under dagen.

Puuilo visar stark tillväxt

Puuilo, en finsk lågprisbutikskedja, redovisade en stark resultatökning under perioden maj–juli. Bolagets rörelseresultat steg till 24,4 miljoner euro, en ökning från 20,6 miljoner euro under samma period föregående år. Analytiker hade i genomsnitt förväntat sig ett resultat på 24,6 miljoner euro. Även om resultatet låg något under förväntningarna har Puuilo fortsatt ett starkt förtroende bland analytiker.

Inderes, ett finskt analysföretag, har sänkt sitt riktpris för Puuilo-aktien från 11,50 euro till 11,00 euro, men behåller sin rekommendation att ”öka” innehavet.

Danske Bank justerar Orion

Danske Bank har sänkt sin rekommendation för läkemedelsbolaget Orion från ”köp” till ”behåll” och har satt ett riktpris på 50,00 euro för aktien. Detta efter att bolaget visat tecken på svagare tillväxtutsikter på kort sikt.

Med en stark börsöppning, där Konecranes höjda omsättningsprognos tog täten, har det varit en händelserik dag på Helsingforsbörsen. Samtidigt har det funnits en blandning av både positiva och negativa nyheter för andra bolag, vilket skapar en dynamisk marknad. Frågan om Nokias ledarskap förblir osäker efter rykten som företaget förnekat, och det återstår att se hur marknaden reagerar på dessa spekulationer framöver.

Källa: Kauppalehti