Pengaregn över Finland: Börsbolag pumpar upp statens skattekista

Finlands statsbank med staty av Johan Vilhelm Snellman, skulpterad av Emil Wikström (1864–1942), framför statsbanken i Helsingfors. Statyns fot visar avsiktligt skador från sovjetiska bombningar av Helsingfors under andra världskriget. Foto: Wikipedia Common, kredit: ThePeter

Finland bjuds på ett pengaregn tack vare börsbolagen, med Neste i täten som den största betalaren av bolagsskatt.

De främsta bolagsskattebetalarna förra året var Neste, UPM och en rad andra börsbolag. Utanför börsen var banken OP den som bidrog mest till skattkistan.

Skatteförvaltningen har nu slutfört inkomstbeskattningen för det gångna året. Den totala summan av personskatter och bolagsskatter uppgick till 43,4 miljarder euro, en ökning med en miljard euro från 2021.

All-time high

Företag och andra organisationer erlade bolagsskatt på 8,0 miljarder euro för förra året, vilket är en ökning med 10,1 procent från föregående år. I nominella eurobelopp är detta en all-time high.

Finansbranschens intresseorganisation Finanssiala ry har sammanställt vilka bolag som har bidragit mest till denna summa. I toppen av listan, enligt beräkningarna, tronar bränsleproducenten Neste med omkring 315,5 miljoner euro i skatter.

Big player

Skogsföretaget UPM intar andraplatsen med cirka 247,0 miljoner euro i skatter. Tredjeplatsen går till OP Gruppen med ungefär 227,0 miljoner euro i skatter.

På listan syns också till exempel spelbolaget Supercell, vars grundare Ilkka Paananen hade de tredje högsta skattepliktiga inkomsterna och kapitalinkomsterna förra året.

Källa: Yle Uutiset