Paris. Kärnkraft har storpolitiska inverkningar som få andra energislag, vilket väl beror på att det är så astronomiska summor som står på spel. På konferensen WNE 2023 ägnades exempelvis stort utrymme i paneldiskussioner åt hur länder som Finland och Ukraina minskat sitt beroende av ryskt kärnbränsle. Under en paneldebatt ledd av Westinghouse beskrevs vilka ansträngningar som gjorts för att diversifiera sin bränsleförsörjning i hela väst.
Åtgärderna mot ökad bränslediversifiering beskrivs som en ”mix av planering, beslutsamhet och ren tur” sade Patrick Fragman, vd på Westinghouse.
Ett annat hett tema i paneldebatterna har varit SMR och AMR, små modulära reaktor, där Kanada har tagit på sig ledartröjan och deras representant betonade också vikten av internationellt samarbete för framgång.
Kärnkraftsbranschen vädrar som sagt morgonluft och flera länder står på tur för att bli nya kärnkraftsländer. IAEA räknar med att upptill 12 nya länder kan börja få sin elförsörjning tryggad av kärnenergi de närmaste åren, sade IAEA:s ordförande Rafael Mariano Grossi på konferensen. Till dem räknar han Ghana, Kenya, Marocko, Filippinerna, Nigeria, Namibia, Kazakstan och Uzbekistan bland andra.
Text: Simon Matthis