Flera industri- och samhällssektorer inom EU kommer att möta utmaningar under 2024. Tillverkning, personaluthyrning och byggsektorn förväntas uppleva nedgång, men inte alla sektorer kommer att påverkas negativt, skriver forskningsinstitutet ING Think.
Transport- och detaljhandelssektorerna kommer att se en viss återhämtning, medan teknik-, media- och telekommunikationssektorn (TMT) förväntas visa lägre, men fortfarande hög, tillväxt.
Trots att många sektorer i Europa står inför ökade utmaningar, förutspås transport- och detaljhandelssektorerna ha ett ljusare år framför sig. Framför allt transport- och logistiksektorn förväntas återgå till normalitet efter pandemins efterskalv, med en förbättring i konsumentutgifterna på varor. Däremot väntas fortfarande utmaningar inom överhavshandel på grund av krisen i Röda havet.
För tillverkningsindustrin fortsätter dock svårigheterna, med svag efterfrågan och höga energipriser som påverkar. Trots vissa positiva siffror inom transportutrustning och läkemedelssektorn, är den allmänna bilden densamma över hela Europa – stagnation och måttliga produktionsminskningar.
Lättnader i råmaterialkostnader
Matproduktionen visar dock tecken på tillväxt, med en förväntad ökning på 1 procent under 2024, tack vare förbättrad köpkraft hos konsumenterna och lättnader i råmaterialkostnader.
Detaljhandeln, som har upplevt två år av minskad försäljning, visar tecken på återhämtning. Lägre arbetslöshet och ökande reallöner tyder på att konsumenternas disponibla inkomster kommer att förbättras, vilket kan leda till en viss återhämtning under året.
Personalbrist
Personaluthyrningssektorn förväntas dock ha ett utmanande år, med fortsatt långsam ekonomisk tillväxt och anställningsbrist som huvudutmaningar.
Byggsektorn ser en marginell minskning i volymer, med höga räntor och svag ekonomi som hindrar investeringar i nya byggnader. Dock finns det tecken på hopp med en liten förbättring i byggföretagens förtroendeindikatorer mot slutet av 2023.
Tillväxt för fastighetssektorn
TMT-sektorn förväntas fortsätta växa snabbare än ekonomin i stort, även om skillnaden blir mindre än tidigare år. Investeringsfokus ligger på automatisering, cybersäkerhet och artificiell intelligens, medan hårdvaruinvesteringar minskar.
För den kommersiella fastighetssektorn var 2023 det mest utmanande året sedan finanskrisen, men viss optimism finns för 2024. Även om sektorn fortfarande står inför högre finansieringskostnader, kan en minskning av räntorna göra fastigheter mer attraktiva som investering igen.
Sammanfattningsvis väntas 2024 vara ett övergångsår för många europeiska industrisektorer, med vissa ljuspunkter men även fortsatta utmaningar.
Källa: forskningsinstitutet ING Think