Enhetliga patentsystemet i EU registrerade över 27 000 patent under sitt första år

Ett nytt rättssystem för att lösa patenttvister har också sett dagens ljus. Arkivbild.

Det första året för det enhetliga patentsystemet i EU har varit framgångsrikt, med mer än 27 000 registrerade enhetspatent hos Europeiska patentverket (EPO). Det skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.  I genomsnitt gäller nästan ett av fyra, eller 23 procent, av de beviljade europeiska patenten i alla deltagande medlemsstater. Denna andel ökar stadigt, enligt kommissionen.

I Danmark och Polen är intresset för enhetspatent störst. De flesta registrerade patenten är inom medicinteknik (31 procent), anläggningsteknik (6 procent) och transporter (5 procent).

Ett nytt rättssystem för patenttvister har samtidigt sett dagens ljus.Omkring 350 fall har hittills lämnats in till Unified Patent Court (UPC). Denna nya domstol gör det möjligt att centralisera tvister för både enhetliga patent och, under vissa omständigheter, icke-enhetliga europeiska patent. UPC har exklusiv jurisdiktion över enhetliga patent.

Viktig roll för europeisk innovation

Det enhetliga patentsystemet, som lanserades i juni 2023, sägs ha en stor roll för framväxten av den europeiska inre patentmarknaden. Systemet underlättar för företag att skydda sina innovationer genom att erbjuda en enda kontaktpunkt för att erhålla och verkställa patent i Europa. Vilket ska minska kostnader och administrativ börda för företagen.