Spårbarhet för kritisk mineral kan inte längre garanteras

Coltan är en förkortning av columbit-tantalit som är blandningen av de två närbesläktade mineralerna columbit och tantalit. Ur coltan utvinns sedan tantal som används brett i många elektroniska apparater, inte minst smarta telefoner. Foto: Andrew Silver/Wikimedia Commons

I den pågående väpnade konflikten mellan Rwanda och Kongo-Kinshasa har certifieringssystemet för mineralen coltan, som ska garantera dess spårbarhet, blivit lidande. Ingenting kan längre garantera att nya mobiler inte innehåller så kallade ”blodsmineral”, skriver tidningen Le Monde.

Coltan är en förkortning av columbit-tantalit som är blandningen av de två närbesläktade mineralerna columbit och tantalit. Ur coltan utvinns sedan tantal som används brett i många elektroniska apparater, inte minst smarta telefoner.

I östra delen av Kongo-Kinshasa, där coltan utvinns, har vapnen tystnat. Rwanda och deras allierade, kongolesiska rebeller, kontrollerar området. Även om rwandiska soldater officiellt inte är där och gruvorna inte längre exporterar någon malm, syns nästan varje dag motorcyklister med coltanpaket i bagaget, enligt Le Monde.

USA är bekymrade över situationen och över den roll som "den olagliga handeln och exploateringen av vissa mineraler, särskilt guld och tantal som utvinns på ett hantverksmässigt och semiindustriellt sätt i området kring de stora sjöarna, fortsätter att spela vid finansieringen av konflikten”. Amerikanska utrikesdepartementet tvekar inte att peka ut Rwanda och Uganda som de primära mottagarna av dessa blodsmineraler, eftersom de kommer från konfliktområdena.