Europas första privata 5G-nät testas vid kärnkraftverk

Denna typ av teknik kan bli standard i framtida kärnkraftsprojekt, där både säkerhet och operativ effektivitet är av högsta prioritet. Privata nätverk erbjuder en högre nivå av kontroll och säkerhet jämfört med offentliga nät, vilket är avgörande i känsliga miljöer som kärnkraftverk. Foto: Tjeckiska kärnkraftsoperatören ČEZ

Vodafone och den tjeckiska kärnkraftsoperatören ČEZ har nyligen lanserat Europas första privata 5G-mobilnät vid ett kärnkraftverk. Pilotprojektet pågår vid Temelín-kraftverket, där nätet täcker utomhusområden samt delar av den första reaktorn. Målet är att testa hur nätet fungerar och utforska möjligheterna för framtida operativ användning, såsom förstärkt verklighet och förbättrad kommunikation på platsen.

Det nya privata mobilnätet kan nå en nedladdningshastighet på 1 gigabit per sekund och är byggt för att vara helt oberoende av det offentliga nätet. Vodafone har installerat infrastrukturen på plats för att säkerställa att nätet uppfyller kärnkraftverkets specifika säkerhetskrav. Det här är en vidareutveckling av Vodafones satsning på privata nät, efter att ha etablerat ett liknande nät för den tjeckiska biltillverkaren Škoda Auto 2022, där nätet bland annat användes för att automatiskt flytta färdigbyggda bilar till parkeringar.

Violeta Luca, VD för Vodafone i Tjeckien, framhåller vikten av att säkerställa att det privata 5G-nätet lever upp till de höga säkerhets- och driftstandarder som krävs i kärnkraftverk.
– Vårt nät är helt oberoende av det offentliga och alla användardata samt infrastrukturen hanteras säkert inom kraftverkets egna system. Detta är avgörande för att upprätthålla högsta säkerhetsstandard i denna kritiska miljö, förklarade hon.

Säkerhet och separation från externa nätverk

ČEZ:s kärnkraftsdivision leds av Bohdan Zronek, som också betonar vikten av att kärnkraftverkets kommunikationsnätverk är helt separerat från externa nät.
– Kommunikation vid kärnkraftverket måste vara skyddad från det externa nätet, och vi har alltid en alternativ lösning om något skulle gå fel. Vi har gjort framsteg genom att vara det första kärnkraftverket i Europa att testa ett privat 5G-nät. Andra europeiska operatörer använder fortfarande främst 4G-teknologi, sa Zronek.

Det här pilotprojektet ses som ett viktigt steg framåt för säker digitalisering av kritisk infrastruktur. Genom att använda en privat 5G-lösning hoppas man kunna förbättra både säkerhet och operativa processer, samtidigt som man lägger grunden för att införa liknande lösningar vid andra kärnkraftsanläggningar runt om i Europa.

Testar gränserna för ny teknologi

Pilotnätverket i Temelín möjliggör avancerad teknik, såsom förstärkt verklighet för att effektivisera underhåll och inspektioner. Genom att till exempel använda AR-glasögon kan tekniker på plats få realtidsinformation direkt i synfältet, vilket förenklar komplexa arbetsuppgifter och minskar risken för mänskliga fel. Dessutom stärker det den interna kommunikationen, vilket gör att team på olika platser kan samarbeta effektivare.

I och med det här projektet visar Vodafone att 5G-nätverk kan integreras säkert i miljöer som kräver stränga säkerhetsåtgärder, och att tekniken kan anpassas för att möta unika behov inom kritisk infrastruktur.

Utveckling av privat 5G för kärnkraftverk

Den privata 5G-teknologin har potential att revolutionera driften av kärnkraftverk, inte bara i Europa utan globalt. Som ett exempel nämnde Zronek att KHNP, det sydkoreanska företag som valts som leverantör av nya reaktorer till Dukovany, redan har separata 5G-nät vid sina kärnkraftverk i Sydkorea.

En del av den globala energilösningen

Kärnkraften spelar en viktig roll i övergången till förnybar energi, och säkerhetsstandarderna kring drift och underhåll av dessa anläggningar är avgörande för att säkerställa långsiktig tillförlitlighet. Att använda den senaste tekniken, som privata 5G-nät, hjälper kärnkraftverk att uppfylla både operativa och säkerhetsrelaterade mål.

Det återstår att se hur snabbt denna teknik kommer att spridas, men framsteg som dessa visar tydligt att kärnkraftsindustrin är redo att anta utmaningarna med digitalisering och teknologisk innovation. Genom att integrera 5G-teknologi i sina verksamheter tar branschen viktiga steg mot att skapa säkrare, mer effektiva och framtidssäkra anläggningar.

Källa: Nuclear World News