Mer än 70 % av de som röstade i Kazakstans folkomröstning stödjer nu introduktionen av kärnkraft i landet. Preliminära resultat, presenterade av den centrala valkommissionen i Kazakstan, visar att 63 % av befolkningen deltog i söndagens omröstning, där 71,12 % av de 7,8 miljoner röstande svarade ja på frågan: "Godkänner du byggandet av ett kärnkraftverk i Kazakstan?"
President Kassym-Jomart Tokajev meddelade förra året att en folkomröstning skulle hållas och framhöll att landet var i "stort behov av tillförlitliga och miljövänliga" energikällor. Han påpekade att kärnkraft till stor del skulle kunna möta den snabbt växande efterfrågan från Kazakstans ekonomi, men betonade att ett beslut om kärnkraft måste fattas med folkets stöd.
En viktig framtid för Kazakstan
Efter att ha röstat i folkomröstningen på söndagen besvarade Tokajev frågor från medierna, däribland om vem som skulle få ansvaret att bygga den nya kärnkraftsanläggningen. Han sa:
– Detta är ingen enkel fråga. Regeringen måste analysera och föra lämpliga förhandlingar. Jag anser att ett internationellt konsortium bestående av världsledande företag med de mest avancerade teknologierna bör arbeta i Kazakstan.
Bakgrunden till omröstningen
Kazakstan är världens största producent av uran, men landet har ännu inte använt kärnkraft som en energikälla. Trots detta har de en viss erfarenhet av kärnteknik, med tre fungerande forskningsreaktorer och en BN-350 natriumkyld snabbreaktor som var i drift nära Aktau i 26 år fram till 1999.
Landet har förberett sig för ett kärnkraftsprogram under en längre tid, i syfte att minska sitt beroende av fossila bränslen, diversifiera sin energimix och minska koldioxidutsläppen. Kazakhstan Nuclear Power Plant (KNPP), ett dotterbolag till Samruk-Kazyna National Welfare Fund, bildades 2014 för att hantera dessa ambitioner. KNPP har genomfört en förstudie som motiverar behovet av kärnkraft och har även identifierat Ulken vid sjön Balkhash som den mest lämpliga platsen för det planerade kraftverket.
Det första planerade kärnkraftverket skulle vara en stor reaktor, men det finns också planer på att använda små modulära reaktorer för att ersätta utfasade kolkraftverk i framtiden. Regeringens mål är att kärnkraft ska stå för 5 % av den nationella elproduktionen till 2035.
Med stöd från folkomröstningen verkar det nu som att Kazakstan är redo att påbörja sitt kärnkraftsprogram, en stor förändring för landets framtida energiförsörjning och miljöambitioner.
Källa: World Nuclear News