Enligt Michael Lewis, vd för det tyska energibolaget Uniper, är mängden tillgängliga subventioner för ren vätgas inte tillräcklig för att på ett effektivt sätt utveckla marknaden. Han förklarade i en intervju med den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung att uppbyggnaden av "vätgaskonomin" går långsamt, och att företagets planer för grön vätgas inte närmar sig beslut om slutlig investering på grund av projektens kostnader och bristen på efterfrågan.
Lewis nämnde att det i dagsläget knappt finns några större kunder som köper grön vätgas, vilket tvingar företaget att bromsa sina planer. "Därför måste vi lägga på bromsen lite", sade han.
Utmaningar för Uniper - brist på stora kunder
I intervjun berörde Lewis också de utmaningar som det statligt ägda energibolaget Uniper står inför. Företaget har för avsikt att övergå till mer klimatvänlig teknik, men stöter på hinder.
Revidering av klimatmål
Företagets mål att producera åttio procent grön energi till år 2030 bedöms nu som orealistiskt, och Uniper strävar istället efter att bli helt klimatneutrala till år 2040, vilket är en förskjutning från det tidigare målet om år 2035.
Bakgrund och finansiell situation
Uniper har traditionellt varit verksamt inom gasbranschen och har tidigare importerat naturgas från Ryssland. Efter att leveranserna upphörde 2022, i samband med invasionen av Ukraina, befann sig företaget nära konkurs. Den tyska staten trädde in med en hjälpinsats på tretton komma fem miljarder euro och tog över företaget. Från och med 2023 har bolaget återhämtat sig, och förra året rapporterade Uniper vinster på fyra komma fyra miljarder euro. Återbetalningar till staten förväntas inledas år 2025.
Källa: F.A.Z