En ny studie har väckt frågor kring de totala kostnaderna för energikällor i Tyskland, där det anges att utgifterna för omställningen till förnybar energi uppgår till sexhundranittiosex miljarder euro. Den norska forskaren Jan Emblemsvåg menar att kärnkraft skulle kunna ha inneburit betydligt lägre kostnader.
I sin studie, publicerad i International Journal of Sustainable Energy, hävdar Emblemsvåg att Tyskland har investerat totalt sexhundranittiosex miljarder euro i sol- och vindenergi mellan åren 2002 och 2022. Han uppskattar att kostnaden för att driva och utveckla kärnkraft skulle ha varit trehundrasextiofyra miljarder euro. Dessutom hävdar han att om Tyskland fortsatt hade satsat på kärnkraft skulle växthusgasutsläppen ha minskat mer.
Osäkerhet kring kärnkraftsbyggen
Att uppskatta kostnaderna för nya kärnkraftverk har Emblemsvåg gjort utifrån exempel från andra länder, såsom Finland, Förenade Arabemiraten och Kina. Detta val av jämförelse länder ifrågasätts av forskarna, då dessa länder inte är direkt jämförbara med Tyskland.
Framtida energilandskap
Forskare vid Fraunhofer-Institutet ifrågasätter om de angivna kostnaderna för förnybar energi kan vara överdrivna. De ser potentiella fel i de data som använts, inklusive en överdrift i investeringarna för vindkraft under år 2002. Trots att Emblemsvåg erkänner risken för dubbla beräkningar, står han fast vid sina slutsatser.
Det är dock osäkert om nybyggnation av kärnkraftverk skulle gå så smidigt som han hävdar. Exempel från Storbritannien visar att bygget av Hinkley Point C förväntas ta tolv år och redan har kostat femtio miljarder euro.
I kontrast finns det länder, som Slovakien, där kärnkraft utgör en stor del av energimixen, vilket visar att det är möjligt att bedriva kärnkraft på ett effektivt sätt.
Källa: Merkur