Gävlebolaget Ramudden blir världens största inom trafiksäkerhet

Ramudden Sundsvall. Foto: Henrik Sendelbach/Wikimedia Commons

Svenska Ramudden har förvärvat den nordamerikanska konkurrenten RSG International och därmed blivit världens största företag inom arbetssäkerhet i trafikmiljöer. Omsättningen justeras nu upp till drygt 10 miljarder kronor, rapporterar tidningen Dagens Industri.

Med detta förvärv blir Ramudden det största företaget i världen inom sin nisch, med en omsättning som passerar 10 miljarder kronor och cirka 5000 anställda i tolv länder. 

"Affären har gått helt under radarn. Det är en ganska stor grej i vårt segment och en klar milstolpe i bolagets utveckling", säger Hans-Olov Blom, vd för Ramudden Global, till Dagens Industri.

En snabbväxande jätte

Hans-Olov Blom startade Ramudden 2005 som ensam företagare. Sedan dess har företaget växt snabbt, främst genom strategiska förvärv. Blom berättar att han ser förvärvet av RSG International som första steget i en större konsolidering av branschen och att de, enligt honom, snart kommer vi att vara lika stora i Nordamerika som i Europa.

"Jag tror att många mindre spelare kommer att vilja att vi köper dem också, så att de har möjlighet att vara med på resan, säger han till Dagens Industri.

Blom förklarar vidare att affärsmöjligheterna i USA och Kanada är enorma med stora projekt inom vägnät och infrastruktur. Företaget har som mål att ta ansvar för arbetsplatssäkerheten i dessa projekt. Han är optimistisk om framtiden och tror att företaget kan fördubbla sin storlek inom tre till fyra år, vilket skulle innebära en omsättning på runt 15-20 miljarder kronor.

Hemlig köpeskilling

Exakt hur mycket Ramudden betalade för RSG International är hemligt. En ledtråd är dock att RSG har en årsomsättning på drygt 2 miljarder kronor och 450 anställda. Affären finansieras huvudsakligen av banker och egna medel, med stöd från det europeiska investmentbolaget Triton, som sedan 2017 är majoritetsägare i bolaget.

Med detta strategiska förvärv positionerar sig Ramudden starkt för framtida tillväxt och konsolidering i både Europa och Nordamerika. Företaget, som har vuxit explosionsartat sedan starten, visar inga tecken på att sakta ner. Enligt Hans-Olov Blom kommer detta bara att vara början på en fortsatt expansion och starkare närvaro på den globala marknaden.