EU-Kommissionen granskar Apple för möjliga brott mot digitala marknadsregler

Symbolbild. Apple, Laptop. Foto: Creative Commons Lic. pixabay. Kredit: StockSnap

EU-Kommissionen har inlett en undersökning mot den amerikanska teknikjätten Apple. Granskningen syftar till att utreda om företaget har brutit mot nya regleringar som syftar till att begränsa stora online-plattformars marknadsmakt. Dessa regler är en del av det nya regelverket för digitala marknader (DMA), som trädde i kraft i början av mars och syftar till att främja konkurrens och ge nya aktörer bättre förutsättningar på marknaden.

- Vi är särskilt intresserade av att se om Apple försvårar för utvecklare att erbjuda alternativ till App Store. Det är viktigt för både utvecklargemenskapen och konsumenterna, förklarade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Reglerna skärps för digitala jättar

DMA:s syfte är att minska den marknadsmakt som de största plattformsföretagen, de så kallade Gatekeepers, har förvärvat. Förutom Apple inkluderar detta företag som Amazon, Microsoft, Alphabet och Meta. En av huvudpunkterna i undersökningen är att säkerställa att användare fritt kan välja tjänster utanför Apples egen ekosystem, vilket inkluderar att ladda ner appar och tjänster från alternativa appbutiker.

Apple under luppen: EU utreder eventuella överträdelser

Dessutom ifrågasätts Apples nya avgiftsstruktur för tredjepartsutvecklare, vilken introducerades i mars tillsammans med nya affärsvillkor. Den nya modellen innebär en avgift på 50 cent per första installation av en app efter att en miljongräns i nedladdningar passerats under ett år. Utvecklare kan dock fortfarande välja att endast distribuera sina appar via App Store, där de traditionella avgifterna på 15 eller 30 procent av de digitala intäkterna inom appen fortfarande gäller.

Apple försvarar sig mot anklagelserna

Apple har avvisat anklagelserna från EU-kommissionen och hävdar att man genomfört flera ändringar för att anpassa sig till DMA-lagstiftningen.

- Vi är övertygade om att våra åtgärder överensstämmer med lagens krav. Enligt vår bedömning kommer mer än 99 procent av utvecklarna att betala lika mycket eller mindre i avgifter under de nya villkoren, meddelade Apple i ett uttalande.

Undersökningen fortsätter och detaljerna kring den föreslagna baslinjen och dess kostnader och tidplan kommer att ytterligare utvärderas och valideras, med rekommendationer som ska överlämnas till EU-kommissionen för översyn.

Källa: Merkur

 

 

 

 

4