Thyssenkrupp i kris: Vad händer nu med den tyska ståljätten?

Robotar gör visserligen mycket hos Thyssen Group men cirka 27 000 anställda riskerar nu att drabbas under aktuella krisen. Foto: Thyssen Group.

Efter en rad uppmärksammade avhopp inom ledningen för Thyssenkrupp Steel ställs nu frågan vad som väntar för Tysklands största stålproducent. Företaget, som sysselsätter 27 000 personer, befinner sig i en djup kris, och osäkerheten om framtiden är stor. Konflikten mellan företagsledningen och arbetstagarrepresentanterna har nått en ny nivå, och skuldfrågan debatteras nu offentligt.

– Situationen har eskalerat till en ohållbar nivå, och det är avgörande att vi nu hittar en lösning, säger Tysklands näringsminister Robert Habeck i en intervju med "Rheinische Post".

Bakgrund: en krisdrabbad ståljätte

Thyssenkrupp Steel har länge varit i behov av omstrukturering, och diskussionerna har intensifierats under de senaste veckorna. Planerna inkluderar att göra stålverksamheten mer självständig och effektiv genom att släppa in nya investerare, där den tjeckiske miljardären Daniel Kretinsky redan har köpt 20 procent av aktierna. Men frågan om hur omstruktureringen ska genomföras och hur den ska finansieras har skapat djupa sprickor inom företaget.

Nyligen avgick flera nyckelpersoner i ledningen, inklusive stålchefen Bernhard Osburg, produktionschefen och personalchefen. Dessutom lämnade fyra medlemmar av Steel-styrelsen sina poster, däribland den tidigare ordföranden Sigmar Gabriel.

Anklagelser och motanklagelser

Sigmar Gabriel anklagade under sin sista presskonferens som styrelseordförande för Steel Thyssenkrupps vd Miguel López för att ha bedrivit en smutskastningskampanj mot stålverksamhetens ledning. Gabriel riktade också kritik mot Thyssenkrupps moderbolags ordförande, Siegfried Russwurm, för att ha varit passiv i konflikten.

Russwurm svarade snabbt på anklagelserna och kritiserade i sin tur stålverksamhetens ledning för att inte ha lyckats lösa de strukturella och ekonomiska utmaningarna inom stålindustrin, trots år av ansträngningar.

– Stålledningens oförmåga att hantera dessa problem har lett oss till den nuvarande situationen, förklarade Russwurm.

Fackligt motstånd och oro för framtiden

Tekin Nasikkol, ordförande för Thyssenkrupps koncernfack och stålverksamhetens centralfack, var också kritisk mot López agerande och beskrev situationen som extremt osäker för de anställda.

– Verksamheten står inför en mycket osäker framtid. Den oro vi ser bland våra medarbetare är enorm, säger Nasikkol. Han befarar att restruktureringen kan leda till en omfattande nedskärning av personalen, framför allt i Duisburg där 13 000 av de 27 000 anställda arbetar.

Fackföreningen har uttryckt oro för att upp till hälften av jobben kan försvinna om planerna genomförs, inklusive en eventuell försäljning av Hüttenwerke Krupp Mannesmann-anläggningen i Duisburg, där 3 000 personer arbetar.

Habeck: "En kris som måste lösas"

Näringsminister Robert Habeck är djupt oroad över utvecklingen och uppmanar till samarbete för att lösa krisen.

– Situationen är allvarlig och alla parter måste ta sitt ansvar, inte bara för de anställda utan också för stålindustrins framtid i Tyskland, säger Habeck.

Han betonar att den gröna omställningen av stålindustrin, som redan har påbörjats, måste fortsätta trots den nuvarande krisen. Denna omställning inkluderar byggandet av en direktreduktionsanläggning i Duisburg, som ska drivas med vätgas för att minska koldioxidutsläppen.

– Vi har från statligt håll redan tillhandahållit betydande stöd för att säkra stålindustrins framtid i Duisburg och Nordrhein-Westfalen. Nu är det upp till företagsledningen att göra sin del, avslutar Habeck.

Thyssenkrupps framtid är nu beroende av hur företagsledningen och facket kan samarbeta för att navigera företaget genom den pågående krisen. Med 27 000 arbetstillfällen på spel och betydande ekonomiska utmaningar framför sig, kommer nästa steg att vara avgörande för den tyska stålindustrins överlevnad.

Källa: Handelsblatt/Merkur

 

4o